Holomíček obohatil plzeňské Finále

Plzeň - Ucelený soubor i více než 35 let starých snímků Václava Havla, jeho ženy Olgy a přátel zejména z prostředí Hrádečku představil v Plzni jeden z nejlepších českých divadelních a dokumentárních fotografů Bohdan Holomíček. Jeho výstava Ostrov zvaný Hrádeček doprovází filmový festival Finále a doplňuje sekci věnovanou českému undergroundu. Snímky budou v Univerzitní galerii k vidění do konce dubna.

„Bohdan Holomíček poprvé vystavoval v roce 1969. V 70. letech se seznámil s Václavem Havlem a jeho manželkou, kteří vlastnili dům nedaleko Janských Lázní v Hrádečku u Trutnova,“ řekla výtvarnice Irena Jůzová, která výstavu zahájila. Holomíček fotografoval mimo jiné osoby a dění v kultuře nezávislé na komunistickém režimu. Havlovi zůstal věrný i po roce 1989 a fotí ho dodnes.

Návštěvníci plzeňské výstavy se mohou těšit na cyklus zachycující dění převážně na usedlosti významného disidenta. Přináší nejen atmosféru, ale i různá setkání přátel a zakázaných spisovatelů, divadelní představení a také například koncerty skupiny The Plastic People of the Universe. Zahrála na třetím festivalu druhé kultury, který se na Hrádečku konal v roce 1977.

Holomíček připravil deset velkých zvětšenin svých fotografií a přivezl zhruba 100 kusů snímků a slideshow, jež se bude promítat v průběhu výstavy.

Bohdan Holomíček

Narodil se v srpnu 1943 ve volyňské oblasti západní Ukrajiny. O čtyři roky později se s rodiči přestěhoval do Krkonoš. Jako vyučený elektrikář pracoval do roku 1968 v elektrárně Poříčí u Trutnova. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy hodně fotografoval a málo chodil do práce. Kvůli tomu zaměstnání opustil a nastoupil jako fotograf do trutnovského muzea. Tím prý začalo jedno z jeho nejkrásnějších období života. Z muzea odešel do kladenské Geoindustrie a později do výtopny v Janských Lázních. Od roku 1995 je na volné noze.

Vydáno pod