Podle Jana Buriana má samota dvanáct druhů

Praha – Hudebník a textař Jan Burian pokřtí 25. dubna v pražském Divadle Archa své nové album Dvanáct druhů samoty (a jedna něžná píseň navíc), s nímž vzápětí vyráží na turné. Deska obsahuje převážně staré hity, ale v novém aranžmá, na němž spolupracoval Burianův syn Jan, frontman skupiny Southpaw. Ten se nebál ani zlomených beatů nebo elektronických smyček a výsledkem je podle Buriana staršího radikální alternativní pop music.

„Vždycky říkám, že takhle by pop music vypadala, kdyby hudební průmysl nebyl v krizi. Prostě je to líbivá, ale přístupná muzika, která vyjadřuje pocity z písniček a pomáhá textům, které jsou u mě vždycky hlavní,“ vysvětlil označení žánru Burian.

Album Dvanáct druhů samoty následuje po deskách Dívčí válka a Muži jsou křehcí. Jan Burian ke spolupráci opět přizval kapelu Křehcí muži a hosty Lenku Dusilovou a cellistku Terezu Kovalovou. Nové jsou pouze dvě písně, deska je jinak jakýmsi výběrem hitů v aktuálních hudebních úpravách, posluchači mohou prý čekat riskantní, leč emotivní aranžmá v nejmodernějších duchu. Například skladba Loučení se objevila v projektu Hodina duchů. Stejnojmenná Burianova básnická prvotina v současné době vychází znovu s jeho vlastními fotografiemi.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Tématy písní na albu Dvanáct druhů samoty, na němž Burian pouze zpívá a nehraje na klavír, je především osamělost. „Tolik lidí ji řeší, všichni někam píšou e-maily, aby se s nimi někdo seznámil, někdo si připadá strašně ztracený…. Je to přeci téma, které je v umění věčné,“ říká Burian.

Svůj poslední projekt Burian pokřtí 25. dubna v pražském Divadle Archa, kde vystoupí společně s kapelou Křehcí muži a hosty Lenkou Dusilovou, Terezií Palkovou, Republic of Two a Kapitánem DEMO. Tento koncert zároveň odstartuje Burianovo turné po tuzemských městech. Nejbližší zastávkou bude 27. dubna Brno, poslední pak opět Praha - Dvanáct druhů samoty zazní 6. května v Malostranské besedě.