Meet Factory v novém kabátě

Praha - Kulturní továrna Meet Factory má nové výstavní prostory a akusticky a technicky vylepšený hlavní sál, který slouží divadlu i hudbě. V domě také vznikla nová kavárna a objekt dostal novou fasádu. Proti jiným pražským klubům má Meet Factory výhodu v tom, že leží mimo obytnou zónu, a nemusí tedy končit ve 22:00 a řešit, zda hudební produkce nevadí sousedům. Zatěžkávací zkouškou bude od pátku do neděle Festival Sperm, který se vrací po roční přestávce a který uvádí především progresivní elektronickou hudbu. Hostováním Spermu chtějí dramaturgové Meet Factory nalákat nové návštěvníky, předvést své možnosti a nový kvalitní zvuk.

„Během tří dnů v rámci Festivalu Sperm vystoupí 20 hudebních a audiovizuálních projektů, festival zahrnuje i výstavu současných českých umělců nebo sekci projekcí ve spolupráci s Bio Oko. Festival letos mimo jiné mapuje nové trendy v živém vystupování s elektronickou hudbou,“ uvedl ředitel festivalu a hudební dramaturg Meet Factory Michal Brenner.

Kapacita sálu je teď 1 000 lidí, do celého domu i s divadelním sálem pak může přijít najednou až 1 200 návštěvníků. Hudebních akcí by chtěli v Meet Factory uspořádat až deset do měsíce. „Akustika v sále je teď na vysoké úrovni, v Praze nemá konkurenci, vyhovuje i těm nejvyšším nárokům pořadatelů hudebních i divadelních produkcí,“ řekl hudební dramaturg Meet Factory Petr Kaláb.

Nový galerijní prostor byl otevřen v přilehlé budově bývalé kotelny. Galerie Kostka je určena především pro krátkodobější výtvarné projekty, informoval dramaturg Meet Factory Jan Horák. 

Meet Factory

jako Centrum současného umění vzniklo před třemi lety v bývalé administrativní budově Českých drah na Smíchově. Slouží především výtvarnému umění, poskytuje rezidenční prostory zahraničním umělcům. Na podzim roku 2007 ho otevřeli David Černý, David Koller a Alice Nellis, kteří jsou ve správní radě obecně prospěšné společnosti. Základním cílem instituce je rozvíjet a provozovat umělecké centrum prolínajících se žánrů a tvůrčích skupin.

Myšlenka na podobné centrum je už z roku 2001, tehdy ho chtěl Černý vytvořit z bývalé továrny na pražskou šunku v Holešovicích s posláním zapojit Prahu do mezinárodní spolupráce na současné umělecké scéně ve světě. Povodně v roce 2002 tyto plány zbořily. V roce 2007 se rekonstruoval industriální objekt v Praze 5, který má společnost v nájmu na základě smlouvy s Prahou. Praha továrnu také finančně podporuje, letos například dostala dvouletý grant, v tomto a příštím roce bude čerpat po 5,5 milionu korun.

  • Meet Factory / Festival Sperm zdroj: Meet Factory http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1597/159691.jpg
  • Bar v Meet Factory autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/87/8664.jpg