Víkend je poslední šancí vidět Zlatou uličku. Pak se na rok zavře

Praha – O víkendu si lidé mohou projít Zlatou uličku naposledy před tím, než ji na dvanáct měsíců „zaberou“ stavbaři, archeologové a restaurátoři. Oblíbený turistický cíl na Pražském hradě čeká zřejmě nejrozsáhlejší rekonstrukce v historii, důvodem je především zastaralá kanalizace, která představuje riziko pro statiku celé pitoreskní uličky. S opravami se původně mělo začít už v sobotu 1. května.

Hrad na rekonstrukci, včetně archeologického výzkumu a nové expozice, vyčlenil přibližně čtyřicet milionů korun. Opravovat se bude nejen ulička, ale také se budou zpevňovat nosné konstrukce v některých domcích. Zavedeny budou nové telefonní kabely, IT sítě a bezpečnostní systémy.

Stavbaři při rekonstrukci budou kopat až do hloubky šesti metrů, archeologové tak dostanou poprvé příležitost k rozsáhlému výzkumu v této části Hradu. Příslibem zajímavých objevů je i to, že ulička vznikla na navážce, kam se původně vyvážely odpadky. „Měly by tam být předměty denní potřeby nebo nádobí,“ odhaduje Petr Chotěbor z odboru památkové péče Pražského hradu, na co archeologové při svém průzkumu zřejmě narazí.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Zlatá ulička vznikla po vybudování severního opevnění Hradu a je dnes posledním zbytkem drobné zástavy. Ve skromných obydlích bydlela hradní čeleď, pravděpodobně hradní střelci a zlatníci – název Zlatnická ulička je doložen ze 16. století. Podobu obydlí z té doby nejlépe ukazuje domek čp. 20 s brázděným patrem, původní velikost pak dům čp. 13. Domky byly obývány až do druhé světové války, ale už za 1. republiky se dbalo na to, aby při úpravách nebyl měněn pitoreskní ráz uličky. V domku čp. 22 žil v letech 1916–17 spisovatel Franz Kafka.

Znovu by se ulička mohla otevřít v dubnu či v květnu příštího roku. Po dokončení oprav by se měl změnit i charakter této turistické atrakce. „Minimálně by se měly měnit prvky vybavení domků a barevnost průčelí by se měla vrátit k původnímu návrhu Jiřího Trnky z roku 1952,“ prozradil Chotěbor.

Ubudou obchody s upomínkovými předměty a naopak přibude nová stálá expozice, která bude přibližně v polovině domků dokumentovat život v uličce v letech 1600 až 1956.

Do otevření Zlaté uličky si návštěvníci Hradu mohou prohlédnout jinou novou expozici v Rožmberském paláci, který se pro veřejnost otevřel vůbec poprvé. Do dubna do něj lidé mohli nahlédnout jen výjimečně, například při koncertech, nyní je jeho část zařízena jako apartmá chovanky Ústavu šlechtičen v první polovině 19. století.