Praha na 350 šanghajských expometrech čtverečních: Karlův most, funkční orloj a pivo

Praha - Repliku Karlova mostu, funkční zmenšeninu staroměstského orloje a také projekt systému protipovodňových zábran představí na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji ve vlastním pavilonu hlavní město Praha. Praha si svoji pozici musela vybojovat mezi 116 projekty, čínskou stranu zaujal zejména systém protipovodňové ochrany na Karlově mostu, který může být inspirací pro ostatní metropole. Rozpočet pavilonu činí asi 33 milionů Kč.

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) dnes odhalil čtyři základní rámce, které pražský výstavní projekt o 350 metrech čtverečních bude mít - orloj, Karlův most, gastronomii a další ikony Pražské památkové rezervace. 

Nejenom jako symbol historie, ale také jako symbol moderní Prahy bude na výstavě představen Karlův most. V průchozím modelu mostu si návštěvníci budou moct prohlédnout kopie plastik z mostu i systém protipovodňové ochrany. Připravena je i simulace stavu během povodní 2002.

Záběry české metropole se již dostaly do spotu o EXPO 2010. "Praha
zaujala natolik, že hlavní upoutávka celostátní čínské televize CCTV
zachycuje právě Karlův most na pražském stánku," poznamenal primátor.

Možná i častěji než jednou za hodinu budou moct zájemci zhlédnout v provozu zmenšeninu pražského orloje. Další ikony Pražské památkové rezervace, včetně těch souvisejících s uměním a vážnou hudbou, budou prezentovány na jedenácti velkých plazmových obrazovkách. Každý návštěvník si bude moci na svůj mobil stáhnout základní informace o Praze v čínštině, angličtině a češtině.

Součástí expozice bude i představení tradiční české kuchyně a českého piva. „Bude se točit pivo - dobrý, poctivý, kvalitní a úspěšný Budvar,“ řekl Bém.

Na financování projektu se město Praha podílí 15 miliony Kč, zbytek financí mají poskytnout partneři. „Věřím, že expozice návštěvníky zaujme a že bude dodržena podmínka nákladovosti,“ uvedla pražská zastupitelka Markéta Reedová (VV), která expozici ještě v pozici náměstkyně primátora spolu s odborem zahraničních vztahů připravovala.

Hlavní národní prezentace na Expo 2010 bude v oficiálním pavilonu České
republiky. Na kulturní olympiádu národů vyčlenila vláda kolem půl miliardy
korun. 

Karlův most
Zdroj: ČT24
Vydáno pod