Montserrat Caballeová zahájí festival v Jaroměřicích

Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko) - Světoznámá španělská sopranistka Montserrat Caballeová bude exkluzivním hostem letošního 12. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Pěvkyně vystoupí na zahajovacím koncertu v sobotu 7. srpna společně s Petrem Dvorským za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů. Úvodní galakoncert bude jejím jediným veřejným vystoupením v České republice.

Montserrat Caballeová proslula především svou interpretací Belliniho a Donizettiho oper. Průlom v její kariéře znamenal záskok v newyorské Carnegie Hall v roce 1965 v titulní roli Donizettiho opery Lucrezia Borgia. Do povědomí širší veřejnosti vstoupila díky spolupráci s lídrem skupiny Queen, Freddiem Mercurym. Jejich společný song Barcelona zazněl při slavnostním převezení olympijského ohně ze Soulu do Barcelony v roce 1988 a dodnes je symbolem letních olympijských her v roce 1992.

Festival i letos nabídne pestrou přehlídku vokálního umění. V pivovaru v Dalešicích se uskuteční v pátek 13. srpna koncert Idy Kelarové a její Jazz famelije. Zazní mimo jiné i písně z jejich nového alba Aven bachtale. Ve znamení francouzského šansonu se ponese vystoupení Radky Fišarové s Moravskou filharmonií Olomouc v sobotu 14. srpna.

Festival nabídne v letošním roce i dva speciální večery pro milovníky sborového zpěvu. V jaroměřickém chrámu sv. Markéty 10. srpna vystoupí Kantiléna, sbor dětí a mládeže při Filharmonii Brno. Na zámku v Telči hostuje 19. srpna Český filharmonický sbor Brno.

Závěrečný koncert festivalu 21. srpna bude věnován osobnosti Gioacchina Rossiniho. V komponovaném večeru s názvem Vivat Rossini! zazní nejslavnější scény z Lazebníka sevillského v podání košického operního souboru. I letos se mohou posluchači těšit na originální vizualizaci z autorské dílny Flash Barrandov. Režisér a designér Jaroslav Štolba si ke ztvárnění vybral Rossiniho operu Straka zlodějka.

Vydáno pod