Příběh prince Amuna - multimediální představení se staroegyptštinou

Praha – Způsob života, obřady a zvyky starověké egyptské říše jsou námětem nového multimediálního projektu Egypt – příběh prince Amuna skladatele a zpěváka Richarda Pachmana. Představení zachycuje životní cesty Amuna, prvorozeného syna faraona Ramsese II. Začíná jeho narozením, vzpomínkami na dětství a pokračuje vyprávěním o jeho zasvěcení Bohu, osudové lásce a přípravách na budoucí převzetí moci v říši. Toho se však princ Amun nikdy nedočká, neboť je v rámci boje o moc otráven svým nevlastním bratrem.

„Nyní zažíváme trochu boom, který se týká Tutanchamona, na svoji dobu nepříliš významného faraona, který panoval navíc velmi krátký čas. Všichni ale vidíme pouze jednoho člověka a přijde nám, že Egypt jsou jenom pyramidy, paláce a faraon. Já jsem se však snažil na příběhu prince Amuna ukázat, že ačkoli to byl člověk, který se mohl všem poddaným jevit jako spokojený, protože byl vychováván a vzděláván v paláci, tak na druhé straně měl své protesty, nesnášel válku, ale musel být velitelem vojsk, nemohl se věnovat duchovní cestě, ačkoli chtěl, protože měl od otce přikázáno, co bude dělat, a musel si vzít svoji sestru a ne ženu, kterou miloval,“ uvedl Pachman s tím, že toto všechno se snažil přiblížit divákům.

Představení vychází z Pachmanovy povídky Egypt, kterou pro potřeby projektu přepracoval. Děj příběhu posouvají mezi jednotlivými písněmi předtočenými vypravěčskými vstupy Kamila Moučková a Martina Kociánová. Dění na jevišti je v pozadí doplněno projekcí fotografií Petra Niesiga, filmovými animacemi a živým tancem dua Soleila.

Egypt - příběh prince Amuna (zdroj: ČT24)

Staroegyptské zpěvy a egyptská harfa

Na ojedinělém vystoupení zaznívá kromě češtiny a angličtiny také staroegyptština s doprovodem egyptské harfy. Některé písně jsou adaptacemi původních staroegyptských zpěvů, například tajemná motlitba k Bohu Slunce Re, píseň Setepenre (Sluncem vyvolený), která vychází z písemného záznamu obřadní korunovační přísahy faraonů, nebo píseň Anubis obsahující části modlitby k božskému balzamovači bohu Anupovi, průvodci mrtvých.

Písně z představení vycházejí dnes také na CD pod názvem Egypt. Spolu s Pachmanem, se na něm podílela i zpěvačka, hráčka na celou řadu klasických i historických hudebních nástrojů a historička umění Hana Blochová. Jedná se v pořadí už o 25. Pachmanovo album.

Kam na Egypt?

29. dubna v 19 hodin v Městské knihovně v Praze

5. května v 19 hodin v kině Metropol v Olomouci

Vydáno pod