Anifilm se rozbíhá. A troufl si hned na ovčí maraton

Třeboň – Promítáním nad hladinou třeboňského rybníka Svět skončí 2. května první ročník festivalu animovaného filmu Anifilm. Pětidenní přehlídka začíná dnes a chce být nástupcem AniFestu, který se letos po nejasnostech mezi organizátory a třeboňskou radnicí odstěhoval do Teplic. Město Třeboň ale chtělo dál „rozvíjet zavedenou tradici příjemného jarního setkání v jižních Čechách“, a tak vznikl Anifilm, jehož cílem je uvést především nejnovější a zároveň nejdiskutovanější snímky z české i světové animované tvorby.

Diváci si mohou vybírat ze zhruba tří stovek filmů zařazených do deseti sekcí. Tři desítky z nich vybrala porota do Česko-slovenské soutěže, jeden z titulů získá cenu pro nejlepší film Anifilmu.

Divácky atraktivní by podle organizátorů mohla být sekce Kaleidoskop. Zaměřuje se na uvedení děl, která představují nové metody filmové animace a která získala významná ocenění na světových filmových festivalech a jsou jen obtížně přístupná českému filmovému publiku. Součástí Kaleidoskopu jsou snímky jako Fantastický pan Lišák, Osudy dobrého vojáka Švejka, Nebeští lezci nebo Tajemství tety Eleanor. Pro fanoušky krátkých animovaných filmů je určen Kaleidoskop Shorts, mezi zástupci krátkometrážní tvorby najdou diváci mimo jiné nejnovější díl Wallace a Gromita.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Bilance shrnuje nejzajímavější a nejoblíbenější animované filmy, které byly loni uvedeny do české distribuce – Koralína a svět za tajnými dveřmi, Příběh o Zoufálkovi, Vzhůru do oblak, Panika v městečku anebo horká distribuční novinka Jak vycvičit draka. Na rozdíl od bilance se sekce Work in progress kouká na opačnou stranu – do budoucnosti. Představí právě vznikající animovaná díla, návštěvníci se budou moci seznámit například s novým filmem Jana Švankmajera Přežít svůj život (součástí programu Anifilmu je mimo jiné i jeho film Něco z Alenky) nebo chystaným celovečerním Čtyřlístkem.

Chybět nebudou ani programové sekce sestavení podle osobnosti – Pohled(y) Marie Procházkové, autorky animovaného seriálu Evropské pexeso, nebo přehlídka krátkometrážního díla kanadského režiséra Jacquesa Drouina – anebo podle země původu. Diváci budou moci nahlédnout do francouzské animované tvorby i si připomenout v pásmu animovaného filmu NDR snímky, pohybující se někde „mezi státním uměním a undergroundem“.

K radosti mnohých zařadili organizátoři do přehlídky také filmy z dílny studia Aardman Animations, známého svou zálibou v trojrozměrné animaci plastelíny. Kromě Slepičího úletu nebo Spláchnutýho se „poběží“ také ovčí filmový maraton při promítání šedesáti epizod seriálu Ovečka Shaun.

Část programu bude věnována také animované, především současné tvorbě vznikající v produkci České televize.

V rámci doprovodného nefilmového programu jsou pro návštěvníky Anifilmu připraveny také tři výstavy, stan plný hudby, divadla pro děti a dílny animace, kde budou probíhat animační a výtvarné workshopy.