Michal David musí zemřít

Praha – Michal David je uznáván a ctěn jako jeden z největších skladatelů své doby. Nápěv jeho písně se stal hymnou OSN, v Carnegie Hall si mohou lidé poslechnout symfonické úpravy jeho nejznámějších hitů… I tak může vypadat svět v roce 2060, alespoň podle „crazy muzikálové parodie“, kterou v premiéře uvádí pražské Divadlo Broadway. Představení Je třeba zabít Davida je založeno na popových hitech Michala Davida, které doplňují gagy a groteskní skeče.

Příběh z budoucnosti začíná rozhodnutím přejmenovat AMU (Akademie múzických umění) na DAMU (Davidova akademie múzických umění). Slavnostní odkrytí nového názvu na den sto let od narození Michala Davida má být spojeno s odhalením jeho sochy v nadživotní velikosti.

Přejmenování se ale nelíbí Davidovým odpůrcům, jejichž jména v inscenaci nápadně připomínají jména některých divadelních a hudebních kritiků (profesor Rejžák, docent Vývrt a doktorka Natalická). Pomocí stroje času chtějí popovou hvězdu vymazat z historie. Hlavního hrdinu tak čekají nástrahy, které ho mají sprovodit ze světa, v dětství, na koncertech v 70. letech i v nedávných muzikálových inscenacích.

Tvůrci muzikálu (scénář: Radek Balaš, Oldřich Lichtenberg; hudba: Michal David, Zdeněk Barták) o představení říkají: Inscenace hry bude vycházet z těch nejlepších tradic parodických a grotesktních komedií, jak je známe zejména z filmové podoby. Kromě příběhu bude svoji určující roli hrát nejenom hudba Michala Davida a Zdeňka Bartáka, ale zejména vizuální, slovní i akční odkazy na známé postavy, situace a hlášky z různých filmových a muzikálových komedií. Vedle sebe se tak mohou ocitnout takové postavy jako E. T., Ježíš Nazaretský, Muži v černém, Vetřelec nebo tibetský dalajlama.

Na scéně se v různých alternacích vystřídá řada herců a zpěváků, například Ivan Vyskočil, Roman Vojtek, Martin Pošta, Tomáš Trapl, Bohouš Josef, Lumír Olšovský, Aleš Háma, z ženských představitelek pak Bára Štěpánová, Monika Absolonová, Ilona Csáková, Leona Machálková, Radka Fišarová a Linda Finková.

  • Ze zkoušky muzikálu na hity Michala Davida Je třeba zabít Davida zdroj: Divadlo Broadway http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1608/160735.jpg
  • Ze zkoušky muzikálu na hity Michala Davida Je třeba zabít Davida zdroj: Divadlo Broadway http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1608/160731.jpg
Vydáno pod