Understand v neděli naposled

Praha - Understand, jedna z nejúspěšnějších inscenací režisérského tandemu SKUTR, prožije 2. května v prostorách divadla La Fabrika svou derniéru. Inscenace vznikla v rámci celosvětových oslav 150. výročí od narození Hanse Christiana Andersena. Za pět let své existence se s velkým úspěchem prezentovala na českých i evropských divadelních festivalech. SKUTR byl za tuto inscenaci nominován na Talent roku Cen Alfréda Radoka a na Cenu Sazky a Divadelních novin. Inscenace, za jejímž vznikem stojí Archa.lab Divadla Archa, je poetickou studií komplikovaného génia Hanse Christiana Andersena.

V neděli proběhne jedno dopolední představení pro SOS dětské vesničky a druhé večerní. Obě budou přístupné veřejnosti. Dopolední je pak cenově zvýhodněné pro rodiny s dětmi. Večer po představení pak bude pokračovat na baru La Fabriky.

„Je to naše nejoblíbenější inscenace. Derniérujeme ji s těžkým srdcem, ale v současnosti je komplikované ji udržet na repertoáru vzhledem k tomu, že potřebujeme dát prostor nově vznikajícím projektům,“ říká Martin Kukučka, půlka režisérského tandemu.

„Na nezávislý experimentální projekt má za sebou úspěšný život s mimořádným počtem repríz. Pro inscenaci je pět let na repertoáru skutečně dlouhý život. Za tu dobu se například v našem kolektivu, který připravil inscenaci, narodilo sedm dětí,“ usmívá se svému příměru Lukáš Trpišovský, druhá část SKUTRU.

„Naposledy tedy všechny zveme do společnosti snílků, jejichž sny, vlastně, jejichž životy se snad někdy někde uskuteční,“ dodává Rostislav Novák, herec a spoluautor inscenace. 

Představení Understand mapuje tenkou hranici mezi realitou a snem. Je křehké, poetické, plné kouzel. Kombinuje výtvarné, fyzické a akrobatické divadlo se slovem a hudbou. Inspiruje se autobiografickými rysy H. Ch. Andersena i motivy jeho pohádek, které zosobňují současní lidé – 5 postav na jevišti. Vše je náležitě kořeněno akrobatickými, tanečními a pohybovými výkony herců Rostislava Nováka, Adély Laštovkové Stodolové, Josefa Rosena a Dory Bouzkové, kteří hrají v rytmu Jakuba Kopeckého.

Režie: SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský), Scéna: Jakub Kopecký, Kostýmy: Daniela Klimešová, Hudba: Petr Kaláb, Produkce: Jiří Sulženko, Helena Rousová.

Hrají: Dora Kršková Terrazas, Adéla Laštovková Stodolová, Rostislav Novák, Josef Rosen a Jakub Kopecký

Premiéra: 29. října 2005 v Divadle Archa v rámci divadelní laboratoře Archa.lab. Vznik inscenace podpořil Magistrát hlavního města Prahy.

  • Understand / Rostislav Novák autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: La Fabrika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160841.jpg
  • Understand autor: Tomáš Vodňanský, zdroj: La Fabrika http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160843.jpg
Vydáno pod