Svěrákův Kuky je připraven k cestě do kin

Praha - Dobrodružný film režiséra Jana Svěráka Kuky se vrací dostal už konečnou podobu a 20. května bude mít premiéru v Praze. Triková postprodukce byla kvůli náročnému způsobu vyprávění, který režisér zvolil, zásadní částí procesu - film kombinuje animovaný loutkový příběh a hrané sekvence, režisér tak chce oslovit všechny, kteří v jakémkoliv věku nezapomněli být dětmi. Snímek, na jehož vzniku se podílela i Česká televize, bude začátkem července uveden v hlavní soutěži 45. ročníku MFF v Karlových Varech.

Kuky se vrací je příběhem šestiletého kluka Ondry (hraje ho režisérův syn), který trpí astmatem, a tak ze zdravotních důvodů musí pryč i jeho oblíbená hračka - růžový medvídek Kuky. Když ji maminka vyhodí do popelnice, začne pracovat Ondrova fantazie, v níž prožívá Kukyho dobrodružství v neznámém přírodním světě.

Jednou z inspirací bylo výtvarné dílo Františka Skály, který mu poskytl důležité rady, ale rozhodl se projektu neúčastnit. Svěrák pak oslovil Jakuba Dvorského, který také používá přírodní motivy, ale v jiném médiu - tvoří flashové hry (Samorost, Machinarium). Triky pak představovaly zejména retuš vodicích zařízení loutek.

Kuky se vrací - pozvánka (zdroj: ČT24)

Více o novém filmu Jana Svěráka:

Velké plyšové dobrodružství: Kuky se vrací domů a diváci do dětství

Hlavním hrdinou Svěrákovy road movie je růžový medvěd

Postavička Kukyho měří 21 centimetrů, pro natáčení jich bylo vyrobeno osmnáct a vodily se na pevném drátu zespodu. Jen tam, kde to nebylo možné, je vodili shora. Někdy stačil drát jeden, ale když měla loutka chodit nebo hýbat rukama, bylo jich potřeba i pět. Na place byli proto stále dva až čtyři členové divadelního souboru Buchty a loutky. Vznik výtvarné podoby Kukyho se nakonec oproti ostatním postavičkám filmu ukázal jako nejméně problémový. „Kuky se zrodil hned z prvních kreseb,“ vysvětlil režisér, který nějakou dobu zápasil s nutkáním udělat mu více variant výrazu. Nakonec se Kuky usmívá po celou dobu.