Divadlo VOSTO5 uvádí premiéru autorské inscenace – Teatromat

Praha - První divadelní automat, ve kterém diváci hlasují o osudu hlavní hrdinky, spatřil světlo světa ve Studiu Ypsilon. Autorský projekt Divadla VOSTO5 sleduje příběh Aleny, která se rozhodla odjet do Prahy splnit si svůj velký sen. Jestli se jí to podaří, záleží na divácích a jejich rozhodnutí. Děj má řadu variant, což zaručuje možnost vidět pokaždé jiné představení. Tvůrci přiznávají prvotní inspiraci a nadšení slavným Kinoautomatem Radůze Činčery, který zaznamenal fantastický úspěch na světové výstavě EXPO ´67 v Montrealu.

„Sami jsme zvědaví, nakolik se budou lišit rozhodování diváků při jednotlivých představeních – pokaždé může jít o prakticky úplně jiný kus,“ říká o lákavé formě inscenace režisér a jeden z průvodců Teatromatem Ondřej Cihlář.

Petr Prokop, druhý původce Teatromatu dodává: „Na rozdíl od Kinoautomatu má ale naše divadelní forma mnoho odlišností: kromě autorského děje pak ještě další výhodu: i jednotlivé části příběhu jsou hrány živými herci přímo před diváky, což umocňuje jedinečnost konkrétní varianty vybranou diváky v sále.“

Cihlář dále upozorňuje, že vztah diváků a herců v představení byl pro členy VOSTO5 vždy důležitý. „Protože je většina našich představení založena na improvizaci nebo z ní přímo vychází, vždy diváci svým chováním, reakcemi, ale celkovou náladou dotvářeli a ovlivňovali naše představení. Ostatně i náš nejúspěšnější projekt, loni ukončený, Divadelní Stand´art, který kombinoval divadlo s kavárnou a tančírnou ve vysloužilém vojenském stanu S-65, vznikl ze snahy dostat se blíže divákům, nabídnout jim prostor, který odstraňuje bariéry mezi jevištěm a hledištěm. A v Teatromatu jsme se pokusili zajít ještě dál – dát divákům možnost rozhodovat o ději představení přímo v jeho průběhu a to tak, aby jim to nikdy nebylo nepříjemné,“ popisuje vznik inscenace Ondřej Cihlář.

"Sami, když jsme diváci, nesnášíme náhlé oslovení hercem, nedej bože vytažení z publika a zcela osamoceni jako obětní beránci nuceni k nějaké čtverácké akci – která vede nejčastěji k obrovskému trapnu," ujišťuje o absolutním bezpečí diváků Petr Prokop.

Premiéra 29. 4. od 19.30 hod. ve Studiu Ypsilon, další reprízy: 7. 5. v Českých Budějovicích a 28. 5. od 19.30 ve Studiu Ypsilon. Hrají: Petra Nesvačilová, Ondřej Bauer, Petr Prokop, Ondřej Cihlář. 

Režie: Ondřej Cihlář, dramaturgie: Jan Foukal, scéna a grafika: Kateřina Bažantová, kostýmy: Josefína Bakošová, hudební spolupráce: Vratislav Šrámek, Dominik Renč, Animace: Libor Pixa, Projekce: Jaroslav Karaok Hrdlička, Světla: Šimon Kočí, Michal Kvírenc.

  • Teatromat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1614/161392.jpg
  • Teatromat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1614/161390.jpg