Festival Tribeca rozdal své ceny

New York - Vítězným snímkem letošního ročníku filmového festivalu Tribeca se stal německý film Die Fremde (Cizinci) rakouské režisérky Feo Aladagové. Snímek, který vypráví o mladé turecké ženě, jež uteče před životem plným ústrků z Istanbulu do Berlína, získal také ocenění za nejlepší ženský výkon pro německou herečku Sibel Kekilliovou. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal francouzský herec Eric Elmosnino za ztvárnění legendárního skladatele Serge Gainsbourga ve stejnojmenném životopisném snímku.

Nejlepším dokumentem se stal snímek Monica a David, v němž debutující režisérka Alexandra Codinová sleduje svatební přípravy mladého páru postiženého Downovým syndromem.

Newyorského festivalu Tribeca, který se od svého založení roku 2002 stal bedlivě sledovanou přehlídkou převážně nezávislého filmu, se letos zúčastnilo 55 celovečerních filmů a 30 dokumentů. V odborné porotě se představila například zpěvačka Alicia Keysová nebo herečky Jessica Alba a Whoopi Goldbergová. Festival letos spustil také novou online sekci určenou pro internetové publikum.

Porota v písemném prohlášení ocenila především zápal a nasazení tvůrců vítězného filmu. Aladagová strávila přípravami na film šest let a před samotným natáčením zkoušela s herci sedm měsíců, což je u filmu nebývale dlouhá doba. „Ocenění talentu režisérky Feo Aladagové a herečky Sibel Kekilliové dokládá emotivní sílu snímku,“ uvedl programový ředitel festivalu David Kwok.

Festival Tribeca vznikl po teroristických útocích z 11. září 2001

Známý herec Robert De Niro chtěl jeho pomocí se svými spolupracovníky oživit čtvrť Tribeca, jež po kolapsu nedalekého Světového obchodního centra skomírala. Za poměrně krátkou dobu se festival vypracoval na prestižní přehlídku, která často bývá odrazovým můstkem pro nezávislé filmaře. Dokladem je například vítězný dokument z roku 2007, film Taxi na temnou stranu, který byl později oceněn také filmovým Oscarem.

Vydáno pod