ČT zve do divadla na Příběhy obyčejného šílenství

Praha – Příběhy obyčejného šílenství byly nejprve úspěšnou divadelní hrou a posléze i neméně úspěšným snímkem, který byl oceněn několika Českými lvy. Režie příběhu člověka, který se rozhodl brát šílenství okolního světa jako inspiraci, se v obou případech ujal Petr Zelenka. Česká televize zve na premiéru záznamu jeho inscenace dnes od 20:00 na ČT2.

Příběhy obyčejného šílenství jsou nejen divadelní autorskou prvotinou filmového režiséra Petra Zelenky, ale i jeho premiérou jako divadelního režiséra. Hra byla poprvé uvedena v listopadu 2001 a stala se jednou z nejslavnějších inscenací nejen Dejvického divadla, ale v Praze vůbec. Vedle České republiky se hrála nebo hraje v jedenácti státech světa včetně Kanady a USA, přičemž skutečný boom prožívá v Polsku.

Petr (Ivan Trojan) je mladý muž, který už by měl mít život pevně pod kontrolou. Stále se však, a ne vždy vlastní vinou, ocitá ve víru absurdních situací, které vytrvale hatí jeho milostný život i profesní kariéru.

Diváci se v tomto případě vzácně shodli s kritiky, kteří udělili inscenaci hned dvě ceny Alfréda Radoka. Příběhy obyčejného šílenství se jednak staly hrou roku, jednak tady byl udělen i talent roku, jímž byl vyhlášen Miroslav Krobot v roli otce. Režisér a umělecký šéf Dejvického divadla tak vstoupil na prkna, která znamenají svět.

V polovině září roku 2009 se v Dejvickém divadle v Praze odehrála poslední dvě představení této černé komedie. Česká televize obě poslední představení zaznamenala, aby z nich pořídila výsledný sestřih.

  • Příběhy obyčejného šílenství zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1616/161548.jpg
  • Příběhy obyčejného šílenství zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1616/161546.jpg
  • Příběhy obyčejného šílenství zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1616/161543.jpg