Jaroslav Němeček: Myšpulín na Hrad!

Praha – Bez výtvarníka Jaroslava Němečka by už několikátá generace neznala adresu Třeskoprsky 13, na které bydlí jedna nestárnoucí čtveřice. Duchovní otec čtyř komiksových postaviček jako host jednoho z pořadů Před půlnocí trochu vzpomínal na jednačtyřicet let života s Fifinkou, Myšpulínem, Bobíkem a Pinďou a mnohé prozradil o současném Čtyřlístku, jehož pětisté číslo zanedlouho vyjde.

Oblibu Čtyřlístku stvrdila nedávno Česká pošta vydáním známky podle výtvarného návrhu Jaroslava Němečka. Vyobrazena je na ní Fifinka, ovšem nejen ona, ale i její tři kolegové – ustrašený Pinďa, silák Bobík a vynálezce Myšpulín – překračují stránky komiksového časopisu. Mimo jiné se objevují v mnoha internetových parodiích, aktuálně například v parodii na klip "Přemluv bábu".

Němeček podobnému „angažování“ čtyřlístkové čtveřice nebrání. „Čtyřlístek je určen pro děti od šesti do deseti let, ale pak vzniká určitá pauza. Parodie je moment, kdy se vrací k mladým lidem, kteří v něm prostřednictvím toho, co vytvoří, pokračují dál, než se jim narodí vlastní dítě. Tak se Čtyřlístek stále vrací a dnes má už čtvrtou generaci čtenářů,“ domnívá se výtvarník.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Sám – uvedl v souvislosti s videem nabádajícím mladé lidi, aby odradili své prarodiče od volby levice – ale o využití populárních postaviček pro politiku nikdy neuvažoval, snad jen v legraci: "Před rokem jsme slavili čtyřicet let a na Žlutých lázních, kde jsme měli oslavu, byly vyvěšeny velké billboardy se Čtyřlístkem. A já jsem říkal, že až budou příští volby, budou takové billboardy okolo silnic a na nich napsáno: Myšpulín na Hrad!."

Populární komiksový časopis vznikl 15. května 1969. Prvních šest příběhů napsal tehdy pětadvacetiletý ilustrátor sám, dalších 150 příběhů je z pera nedávno zesnulé Ljuby Štíplové. „V životě mě potkalo to nejhezčí, co může výtvarníka a vůbec tvůrce potkat – že čtyřicet let dělá, co ho baví a pro co se narodil,“ nelituje Němeček „plného úvazku“ ve Čtyřlístku.

Mrzí ho jen trochu, že za čtyři dekády se komiksoví hrdinové nedostali z Třeskoprsk na televizní obrazovky nebo plátna kin, o to více ho potěšilo chystané natáčení celovečerního animovaného filmu. Fifinka, Myšpulín, Bobík a Pinďa se vydají do rudolfínské Prahy. Snímek s názvem Čtyřlístek ve službách krále by se měl v kinech objevit během příštího roku.