Řemeslníci opět zabydlí Zlatou uličku

Praha – Pondělním ránem začala roční rekonstrukce Zlaté uličky na Pražském hradě. Hlavním důvodem je zastaralá kanalizace, dešťová voda zatéká do základů domků, ohrožuje tak jejich statiku a uličku „posouvá“ do Jeleního příkopu. Podle Františka Kadlece z odboru cestovního ruchu Správy Pražského hradu neprodělal oblíbený turistický cíl výraznější opravu od roku 1942. Po skončení oprav v dubnu až květnu příštího roku by na návštěvníky opět zpřístupněné části Hradu měla čekat nejen zrekonstruovaná ulička, ale i několik novinek.

Největší změnou bude změna charakteru Zlaté uličky, má být spíše historickou expozicí než „soustavou prodejen“. Do devíti domků bude nainstalována stálá výstava, která návštěvníky seznámí s životem někdejších obyvatel – k bydlení domky sloužily do konce druhé světové války – i s historií uličky.

„Návštěvníci budou moci nahlédnout do zařízených domků zlatníků, ranhojičky, švadleny nebo střelce, který měl na starosti ostrahu Hradu, podívají se i do krčmy. Novější historii zastupuje domek, kde bydlela věhlasná pražská věštkyně a kartářka Matylda Průšová… Jeden domeček bude věnován celkové expozici s filmovými dotáčkami, aby si návštěvník udělal představu, jak se ulička během staletí měnila a jaké významné osobnosti v ní pobývaly,“ prozradil František Kadlec.

Obchůdky ze Zlaté uličky zcela nezmizí, bude jich ale méně než dosud a jejich sortiment by se měl vztahovat ke Zlaté uličce nebo alespoň k Pražskému hradu. O zrušení zpoplatněného vstupu, případně zavedení samostatného vstupu (dnes si zájemce může uličku projít jen jako součást některého hradního okruhu), Správa Pražského hradu ale neuvažuje.

Archeologové se dostanou až do pravěku

Opravy Zlaté uličky bude provázet šestiměsíční archeologický výzkum. Archeologové se díky stavbařům dostanou až do hloubky šesti metrů a vzhledem k historii místa očekávají, že se o životě na Hradě dozví zase o něco více. „Očekáváme, že bychom mohli objevit i nejstarší vrstvy z období pravěku a také nejstaršího slovanského osídlení,“ domnívá se Jana Maříková z Archeologického ústavu AV ČR.

Předpokládá, že mezi objevy nebudou chybět zbytky keramického materiálu, skla nebo nálezy související s provozováním řemesel. „Ulička vznikla na násypu, na prostoru mezi hradbami, tzv. parkánu, kam se zaváželo všechno, co nebylo potřeba. Taková navážka je vždy zdrojem zajímavých nálezů,“ odhaduje i Kadlec.

Důkazy o činnosti alchymistů ve Zlaté uličce ale archeologové neočekávají. „Je pravda, že kdybychom nějaké ampule našli, tak bychom zvrátili dějiny, protože pokud víme z písemných záznamů, tak tam alchymisté nebydleli, to je až pozdější legenda,“ vysvětlila Maříková. Dodala, že zajímavé nálezy z dosavadních archeologických průzkumů si lidé mohou prohlédnout ve stálé expozici Příběh Pražského hradu.

Tempo oprav bude záviset právě na archeologickém průzkumu. Hrad bude totiž uličku opravovat pod dohledem památkářů. Rekonstrukce včetně archeologického výzkumu a nové expozice přijde na zhruba 40 milionů korun.