Hrad Helfštýn hraje ve filmu sám sebe

Přerovsko – Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku obsadili filmaři. Stal se kulisou pohádkového filmu Janek a Anežka, který je absolventským počinem studenta režie a scenáristiky zlínské univerzity Jonáše Vacka. Pro spolupráci se mu podařilo získat i zkušené herce. Půlhodinový snímek je inspirován hradní pověstí a jeho premiéra se uskuteční začátkem července na nádvoří Helfštýna.

„Je drsnější než klasická pohádka, vypovídá o věcech, které jsou aktuální v každé době,“ uvedl k filmu jeho režisér a scenárista Jonáš Vacek. Příběh staví na pocitech, jako je strach, nenávist i odpuštění.

Odehrává se ve 14. století a vypráví o lásce mezi uhlířem Jankem a vesnickou dívkou Anežkou, jejichž štěstí stojí v cestě zlý hradní pán. Nepřejícího vládce si s chutí zahrál Miroslav Etzler. „Záporáci se hrají lépe než kliďasové. Je co dělat, ale když člověk hraje jen blbé prince, kteří koukají zamilovaně na blbé princezny, tak je to docela nuda,“ prohlásil s úsměvem.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

K známým hereckým tvářím bude ve snímku patřit i Vladimír Marek. Práci se studenty si pochvaluje: „Vím, že ne všechno bude tak, jak jsme zvyklí, když točíme normálně nebo zahraniční produkce, ale s tím se počítá. Je tu sranda, bezva lidi a já si to užívám. Navíc je tu opravdu nádherně.“

Pohádku, která vznikla na motivy helfštýnské pověsti o Zelené paní, budou filmaři na Helfštýně natáčet celý týden, provoz běžných prohlídek ale nenaruší. „V dalších dnech se mělo točit jen v místech, kam běžní návštěvníci nemůžou, takže by mělo jít všechno bez problémů,“ potvrdil kastelán Jan Lauro.