Panu učiteli s láskou

Praha - Smíchovská Galerie Portheimka nabídne od úterý do 27. května retrospektivní výstavu výtvarných prací malíře a pedagoga Vlastimila Šika. Výstavu uspořádali jeho žáci a přátelé necelý rok od jeho úmrtí jako výraz poděkování a úcty. Šik zemřel loni ve věku 55 let. Výstava ukazuje jeho práce od figurálních a portrétních motivů, s nimiž začínal, až po krajinářskou tvorbu.

Výstava má také připomenout Šika jako pedagogickou osobnost. Vyhlášené byly například jeho přípravné kurzy ke zkouškám na střední a vysoké umělecké školy na smíchovské základní umělecké škole Na Santošce. „Chodit k Vlastíkovi byl v 80. a 90. letech v Praze pojem, aspoň pro teenagera, který měl neurčitou představu o své budoucnosti spjatou se světem umění,“ sdělila jedna z jeho studentek Dana Boučková.

Výstava začíná u výtvarníkovy tvorby věnované jeho rodnému Valašsku s obrazy Pole, Pohřební průvod nebo Osamělý piják. Pokračuje abstraktními krajinami z druhé poloviny 80. let. Hlavní roli v nich hrálo světlo a odrazy stromů a keřů. Začátkem 90. letech se z Šikových obrazů vytratily barvy. Obrazy redukoval na černobílé základní geometrické tvary, reagoval tím na sled tragických událostí ve svém životě.

Život Vlastimila Šika byl těsně spojen s Prahou 5

Po svém nástupu roku 1983 na místo výtvarného pedagoga na smíchovské LŠU Na Santošce se spolu s touto institucí přesunul do Štefánikovy ulice, kde působil následujících dvacet let. V letech 2003-2005 učil výtvarnou a estetickou výchovu na Gymnáziu A. Dvořáka v Kralupech nad Vltavou, poté nastoupil na místo arteterapeuta v Psychiatrické léčebně v Horních Beřkovicích, kde působil až do jara 2009. Tragicky zemřel 2. července 2009.

K výstavě bude vydán katalog a doprovodí ji několik akcí, například koncertů žáků nedaleké umělecké školy ze Štefánikovy ulice.

Vydáno pod