Symbol noblesy a elegance - Audrey Hepburnová

Brusel – Ztělesnila nový typ krásy, její vzhled často určoval vývoj módy a dodnes je symbolem elegance, noblesy a oduševnělosti. To byla herečka Audrey Hepburnová, jejíž narození si právě dnes připomínáme. Nejen pro svoji krásu, ale také pro mimořádné herecké nadání patří dodnes mezi nejznámější tváře filmového plátna 20. století. Po celém světě ji obdivují miliony diváků.

Audrey Hepburnová se narodila 4. května 1929 v Bruselu, dětství strávila v Anglii a druhou světovou válku prožila v Nizozemsku. Původně chtěla být tanečnicí, a tak se věnovala baletu. Později získala stipendium na prestižní baletní škole v Londýně. Brzy však zjistila, že kvůli své tělesné výšce nemůže s kariérou tanečnice počítat. V souboru si ji ale všimli muzikáloví a filmoví producenti.

Audrey brzy získala své první malé role v nevýznamných britských filmech. V roce 1951 pak přijala nabídku na titulní roli v broadwayské show Gigi, poprvé opustila evropský kontinent a odjela do Spojených států.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Proslavila se rolí princezny Anny ve filmové pohádce

Zásadní zlom v její kariéře přišel ve chvíli, kdy dostala hlavní roli princezny Anny v novodobé filmové pohádce Prázdniny v Římě. Role ji vynesla do hvězdné herecké společnosti a získala za ni i Oskara. V budoucnu pak hrála třeba prostořekou Lízu Doolitleovou v muzikálu My Fair Lady či skotačivou Holly Golightlyovou ve Snídani u Tiffanyho.

V osmdesátých letech pracovala pro humanitární organizace, v roce 1987 se stala oficiálním velvyslancem dobré vůle UNICEF. Na cestách po rozvojových zemích se snažila pomáhat hlavně dětem, sama vychovala dva syny. Zemřela na rakovinu dne 20. ledna 1993 ve švýcarském Tolochenaz. Její hvězda nechybí ani na hollywoodském chodníku slávy.

Vydáno pod