Na „literárních žních“ v Británii překračují čeští autoři Kunderův stín

Londýn - Nová generace českých romanopisců se vynořuje ze stínu Milana Kundery a vstupuje do anglosaského světa, napsal známý britský autor Tibor Fischer v recenzi na překlad Topolovy knihy Kloktat dehet. Během května vychází v Británii nebývale velký počet překladů českých spisovatelů. Britští čtenáři se mohou seznámit s romány mladší generace českých autorů - kromě Topola i Miloše Urbana a Michala Ajvaze, stejně jako v edici středoevropských klasiků s překlady knih Josefa Škvoreckého, Oty Pavla a Karla Čapka.

O knize Kloktat dehet, kterou vydává nakladatelství Portobello Books, Fischer v převážně příznivé recenzi píše, že Topol přes své mládí dobře vystihuje atmosféru konce 50. a 60 let. Do určité míry však pochybuje, zda britští čtenáři pochopí všechny narážky v podtextu. Je to vybroušený výkon, ale ne pro začátečníky na Čechy, napsal o Topolově románu Fischer.

Kromě Topolovy knihy nakladatelství Peter Owen uvádí román Miloše Urbana Sedmikostelí, zatímco nakladatelství Dalkey Archive Press představuje knihu Michala Ajvaze Zlatý věk. Toto nakladatelství již dříve vydalo jeho román Druhé město.

Čeští autoři také dominují edici Central European Classics (Středoevropští klasici) nakladatelství Penguin, která vedle knih Czeslawa Milosze nebo Thomase Bernharda představuje Čapkovu Válku s mloky, Škvoreckého Zbabělce a Jak jsem potkal ryby od Oty Pavla.

Deset knih edice středoevropských klasiků má podle nakladatelství pomoci tomu, aby tito „tak různorodí autoři“ přestali být vnímáni v „úloze strážců utlačované, znásilňované nebo ruinované kultury a začali hrát jednodušší úlohu prostě velkých a fascinujících spisovatelů“.

Londýnské České centrum u příležitosti „těchto mimořádných literárních žní“ také spolupořádá Noc literatury, v jejímž rámci bude Miloš Urban v Britské knihovně spolu s dalšími šesti evropskými autory číst ze svých knih. Urban i Topol se zúčastní v Londýně křtů překladů svých knih.

  • Ota Pavel / Jak jsem chytal ryby zdroj: Penguin Books http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1623/162295.jpg
  • Karel Čapek / Válka s mloky zdroj: Penguin Books http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1623/162292.jpg