McFerrin v Praze kouzlil s hlasem i s publikem

Praha - Velký aplaus vestoje zcela zplněné Smetanovy síně pražského Obecního domu sklidil americký improvizátor Bobby McFerrin spolu se svými hosty. Návštěvníkům Jarního Gala pro Struny podzimu se vedle vokálního virtuosa představil také čtyřiadvacetičlenný pěvecký sbor pod vedením Rogera Treece, Dan Bárta a Iva Bittová. Koncert zakončilo několik přídavků. McFerrin se naposledy českému publiku představil v roce 2008, letos připravil tři vystoupení - následovat bude ve středu koncert v pražském Kongresovém centru a 8. května v ČEZ Aréně v Ostravě.

Program otevřel letos šedesátiletý zpěvák s prošedivělými dredy samostatnou improvizací, během které dokazoval svůj mimořádný hlasový rozsah čtyř oktáv. Přecházel od hlubokých tónů a jazzu až k opernímu zpěvu, přičemž mu rytmické nástroje nahrazovalo klepání na hruď. Do produkce podle svých zvyklostí záhy zapojil vedle sboru připraveného Lukášem Vasilkem také publikum.

Ke společné improvizaci poté McFerrin přizval také desetinásobného držitele ceny Akademie populární hudby v kategorii zpěvák roku Dana Bártu, který si za svůj výkon vysloužil bouřlivý potlesk. V další části vystoupení zazněla vokální verze známé Bachovy skladby Ave Maria a poté s houslemi v ruce řadou mezi diváky na pódium přišla Iva Bittová. Výrazné postavě tuzemské alternativní scény spolu s nadšeným publikem tleskal i sám McFerrin.

Zhruba hodinové představení, kterému nechyběl ani humor a nadhled, vyvrcholilo společným zpěvem sboru, McFerrina a sbormistra Treece, který je zároveň jedním z 12 členů McFerrinova souboru Voicestra. Zazněly ukázky z jeho nového vokálního projektu VOCAbuLarieS. Stejnojmenné album má pod názvem na obalu mezi 15 překlady také česky uvedeno Slovníčky.

Tuzemskému publiku se měl McFerrin představit již v dubnu, nemohl však přiletět kvůli dopravním problémům způsobeným výbuchem islandské sopky.

Během své kariéry spolupracoval desetinásobný držitel hudebních cen Grammy s jazzovými velikány jako Chick Corea, Herbie Hancock nebo Joe Zawinul, skládá filmovou hudbu a vystupuje také s vlastním vokálním souborem. Jako uznávaný pedagog také vášnivě bojuje za povinnou hudební výchovu ve školních osnovách. Po celém světě dosud prodal přibližně 20 milionů desek.