VŠUP nechají nahlédnout do ostrova pokladů

Praha - Katalogem, výstavou a společnými setkáními v galerii Tranzitdisplay rekapituluje pět let své existence Ateliér grafický design a nová média, pod vedením Petra Babáka a Štěpána Malovce, na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Výstavu je možné navštívit do 27. června. Ateliér byl založen jako výzkumná laboratoř s vizí vychovávat inspirující osobnosti v oblasti grafického designu, vizuální komunikace a nových médií. Jako cíl si v manifestu z roku 2005 jeho vedoucí Petr Babák stanovil vychovat flexibilní široce rozkročené designéry, kteří se budou přirozeně orientovat v podmínkách dnešních technologií.

Nyní formou katalogu a výstavy oba pedagogové shrnují průběžné výsledky svého snažení a nechávají tak odbornou i laickou veřejnost nahlédnout do zákulisí ateliéru, který na VŠUP najdete za dveřmi číslo 304 a zasvěcení mu říkají ostrov pokladů. Katalog podrobně chronologicky rekapituluje témata a výstupy všech zadaných semestrálních úkolů a klauzur. 

Svůj názor na vedení a působení ateliéru poskytl do projektu přizvaný teoretik architektury Adam Gebrian včetně „Desatera odvážných rozhodnutí vedoucí k výstavě a katalogu“, např. „Přizvi ke spolupráci člověka, kterého znáš pouze ze společného hraní fotbalu.“ Grafický design katalogu navrhl Robert Jansa a Lukáš Kijonka, s použitím kreseb Jaromíra Skácela, všichni studenti ateliéru GDNM.

Oproti katalogu je výstava koncipována překvapivě jednoduše. V rámci redakční rady bylo ze všech témat a úkolů, které během pěti let studenti řešili, vylosováno jedno zadání a autor jeho zpracování. Se vším rizikem, které tato volba s sebou nesla. Jedno losování a dost. Tato náhodně vybraná práce je vystavena. Výstavu doplňuje týdenní sympózium, které by mělo proběhnout na konci června přímo v prostorách Tranzitdisplay.