Chtěné i nechtěné fresky

Ústí nad Labem - Rekonstrukce ústeckého městského muzea přinesla překvapivý objev. Pod malbou restaurátoři objevili cenné novorenesanční fresky. Významem srovnatelné vekoplošné malby lze podle památkářů najít jen v Drážďanech nebo Praze. Muzeum sídlí v budově, kterou na konci války poškodilo bombardování, proto vzácný objev byl vskutku nečekaný.

„Když jsme sem přišli, ze začátku to vypadalo, že se nic nenajde a člověk žasne, co se tady objevilo,“ lakonicky shrnul situaci restaurátor Pavel Svatoš. „V takovémto rozsahu jsme to v žádném případě nečekali,“ doplnil Václav Houfek z Muzea města Ústí nad Labem. 

Nečekaný objev ale způsobil radnici problém. Na rekonstrukci muzea je počítáno se čtyřistatřiceti milony korun. Částka potřebná na restaurování fresek v rozpočtu pochopitelně zakalkulována není. Podle informací Václava Houdka by se mohlo jednat o několik milionů.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ve městě už proto začaly kolovat informace o tom, že objevené fresky mají být znovu zamalovány. Radnici tlačí termín. Stamiliony z evropských fondů na rekonstrukci dostane jen tehdy, když bude muzeum za rok fungovat. Restaurování fresek by termín zcela jistě posunulo. 

Ústečtí radní nyní uvažují o variantě, že by se fresky mohly restaurovat za provozu muzea. Jan Řeřicha, náměstek primátora Ústí nad Labem, nápad vysvětlil slovy: „Mohlo by to být vítané oživení prohlídek. Návštěvník muzea by viděl něco, co v běžném muzeu nevidí. Pozorovat restaurátory při práci by jistě bylo dosti atraktivní.“ Petr Hrubý z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem ale oponoval: „Atrakci bych z toho nedělal, ale určitě postupné restaurování stěn jde dělat.“