Pražské jaro zakončili berlínští symfonici

Praha - Festival Pražské jaro v pátek večer v Obecním domě uzavřel Berlínský rozhlasový symfonický orchestr. Pod taktovkou jeho uměleckého šéfa Marka Janowského zazněl Brahmsův Klavírní koncert č. 2, v němž se jako sólista s úspěchem představil americký pianista Emanuel Ax. Jako přídavek poté zahrál v doprovodu jednoho z violoncellistů drobnou skladbu od Roberta Schumanna. Koncert završila Dvořákova Novosvětská symfonie.

Hudební přehlídka se v Praze pořádala po pětašedesáté, začala 12. května a nabídla více než pět desítek koncertů s několika světově uznávanými interprety a soubory. Podle pořadatelů nakoupili festivaloví návštěvníci přes 38 tisíc vstupenek. „V tuto chvíli to znamená třiaosmdesátiprocentní vyprodanost. Zcela nebo téměř vyprodáno bylo na 30 koncertů,“ sdělila dnes mluvčí festivalu Alena Svobodová.

Přehlídka zaznamenala několik vrcholů, patří mezi ně například vystoupení Anglických barokních sólistů s Johnem Eliotem Gardinerem, bavorských rozhlasových symfoniků, legendárního dirigenta a skladatele Pierra Bouleze a jeho souboru Ensemble intercontemporain, Smetanova Má vlast v provedení Pražské komorní filharmonie s šéfdirigentem Jakubem Hrůšou nebo oba koncerty pianisty a dirigenta André Previna.

Dramaturg Antonín Matzner se domnívá, že letošní program nasadil pro příští ročníky vysokou laťku. „Letošek byl totiž vzácně vyrovnaný i v početném zastoupení sólistů a orchestrů. Budeme se všichni snažit dostát stejné úrovně i v příštím roce, kdy budou pokračovat oslavy Gustava Mahlera,“ přislíbil.

Festival skončil, ať žije festival…

Pražské jaro chystá v roce 2011 provedení Mahlerovy Symfonie č. 8 s monstrózním aparátem, kdy v pražské O2 areně zasedne Česká filharmonie a Orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku se sbory. Ze zahraničních těles se představí i Sanfranciský symfonický orchestr s jeho charismatickým šéfdirigentem Michaelem Tilsonem Thomasem. Tito dlouholetí specialisté na Mahlerovu hudbu nedávno mimo jiné dotočili komplet jeho symfonií.

Na festival zavítá i mezinárodně uznávaná sopranistka Martina Janková, která s dirigentem a cembalistou Václavem Luxem a orchestrem Collegium 1704 vystoupí na recitálu s Bachovými kantátami. Přehlídku uzavře prestižní Berlínská filharmonie s šéfdirigentem Simonem Rattlem a Mahlerovou Šestou symfonií.

Přečtěte si:

  • Dirigent Marek Janowski autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1706/170581.jpg
  • Pražské jaro 2010 zdroj: Studio Najbrt http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1630/162980.jpg