Čachtická paní vraždí v červnu v Pardubicích

Pardubice – O červnových víkendech se Kunětické hora u Pardubic proměňuje v místo násilí, nářků, smrti, ale i lásky a spravedlnosti. Na rondelu hradní vyhlídky se odehrává krvavý příběh čachtické paní, inspirovaný stejnojmennou knížkou Joža Nižnánského. Text hry Východočeského divadla vznikal přímo na míru Kunětické hoře. Příběh o zápasu dobra a zla, inspirovaný skutečností a opředen legendami, je tak trochu hororem, thrillerem, milostným i soudním dramatem.

„Na Kunětické hoře jsme už uváděli muzikál, uváděli jsme tu komedii, rytířskou hru a teď jsme se rozhodli uvést víceméně drama,“ říká ředitel Východočeského divadla Pardubice Petr Dohnal. Dramaturgyně Jana Uherová doplňuje: „Alžběta Báthory je pro naše diváky možná známá z filmu, který před nedávnem představil slovenský režisér Juraj Jakubisko. On si ale kladl otázku, zda je Báthory vražedkyní, nebo obětí, a vycházela mu spíš ta druhá varianta. My jsme k problematice přistoupili zcela z opačného konce, a tak hrajeme náš příběh, jako příběh sériové vražedkyně.“

V gotických kulisách hradu hledá inscenace důvody a motivy, které vedly uherskou hraběnku k bestiálním činům – zda jimi byla touha po nesmrtelnosti, věčném mládí nebo radost z mučení a sadismus. „Máme rádi tu atmosféru, rádi hrajeme pod širým nebem, ale role to pro mě byla velmi náročná, asi nejtěžší z těch, které jsem dosud měla,“ říká představitelka čachtické paní Kristina Jelínková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Příběh diváky zavede do soudní síně, kde hraběnčiny skutky soudí palatin hrabě Thurzo, královský diplomat Nyáry a kněz Ponicenus. Zároveň se odehrává silný milostný příběh domnělé Alžbětiny nemanželské dcery Eržiky, která se zamilovala do zbojnického kapitána, a příběh mladého zběha Kaliny, který riskuje život, aby zachránil svou sestru Magdu před hraběnkou.

Premiéru měla Čachtická paní na vyhlídce Kunětické hory 5. a 6. června, hrát se bude do konce měsíce, všechna představení jsou už teď vyprodána. Od září se hra přesune do pardubického Městského divadla.

  • Čachtická paní zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/171000.jpg
  • Čachtická paní zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170999.jpg
  • Čachtická paní zdroj: Východočeské divadlo Pardubice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170998.jpg