Země snů získala Ryšavému vysněnou cenu

Praha - V pražském Divadle Archa dnes večer byla předána Cena Pavla Kouteckého za nejlepší domácí dokumentární film. Letos se o tuto prestižní cenu utkala více než stovka snímků. Do finále jich porota nominovala devět a všechny koprodukovala Česká televize. Toto prestižní ocenění získal režisér Martin Ryšavý za snímek Země snů. Zachytil v něm život vietnamských imigrantů, kteří přijeli do Česka s touhou vydělat si peníze, ale z důvodu své naivity a neinformovanosti se ocitli v nečekaných problémech.

„K Vietnamu jsem se dostal poměrně náhodou. Můj bratranec Honza Procházka, který se později stal kameramanem všech třech filmů s vietnamskou tematikou, které jsme natočili, byl kdysi jako turista na výletě ve Vietnamu. Vrátil se s velmi povědomou zprávou, že mnoho Vietnamců mluví česky a má české vzdělání. Já jsem si najednou uvědomil, že díky nadstandardním českovietnamským vztahům za komunistického režimu, mají tyto dvě země společnou část historie. Což se projevuje na individuálních osudech lidí. Náš první film byl tedy o Vietnamcích s českým vzděláním, žijících ve Vietnamu. Pak nám přišlo logické navázat snímkem o Vietnamcích žijících u nás,“ přiblížil genezi vítězného snímku režisér.

Ryšavého projekt vznikal v České republice i ve Vietnamu. Film vznikl ve
spolupráci s Českou televizí, která ho uvede v rámci přehlídky Český
dokument v půlce června v pražském kině Atlas.
Martin Ryšavý převzal kromě originálního objektu ceny, jejímž autorem je sklářský výtvarník René
Roubíček, i peněžitou odměnu 100.000 korun od společnosti Metrostav.

Marin Ryšavý hostem v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

„Empatie, sdělnost a jistá naléhavost jsou hlavními atributy filmu Země snů. Společně s dalším Ryšavého soutěžním filmem Banánové děti by mohl být hodnotným příspěvkem k částečnému otupení české xenofobie,“ uvedl člen
poroty Ceny Pavla Kouteckého Miroslav Janek.

V rámci slavnostního večera vyhlášení Ceny Pavla Kouteckého byl poprvé promítnutý právě dokončeny film z cyklu Hledači pevného bodu, který začal Pavel Koutecký natáčet v roce 1991 s Michaelem Kocábem, Janem Rumlem, Martinem Mejstříkem a Kryštofem Rímským. Cyklus nyní pod názvem Evoluce čtyř z revoluce dokončil režisér Jan Šikl.

Cena Pavla Kouteckého vznikla na počest tragicky zesnulého filmaře Pavla Kouteckého, mimo jiné režiséra filmu Občan Havel, a letos se konal její čtvrtý ročník. Organizátory jsou Asociace Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Jeden svět.

Dosavadními držiteli ceny v uplynulých třech ročnících byli filmaři Jan Šikl, Richard Komárek a Filip Remunda, Tomáš Škrdlant a také Lukáš Přibyl, který loni získal zvláštní ocenění poroty za Zapomenuté transporty do Polska.