Fotbal jako filmový námět ve společenském kontextu

Praha - Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti ožije fotbalem. Zareaguje tak na mistrovství světa ve fotbale, které začíná už tento pátek v Jihoafrické republice. V cyklu Fotbalová horečka přehlídka nabídne filmy o fenoménu kopané, fandovství i fotbalovém násilí. Uvede bhútánsko-australský film Pohár o fotbalovém šílenství mezi tibetskými mnichy a íránský snímek Offside o fanynkách kopané, kterým režim zakazuje chodit na zápasy. Netradiční fotbalovou komedii Hledá se Eric osobně představí britský režisér Ken Loach. Filmová přehlídka se uskuteční od 23. července do 1. srpna.

Umělecký ředitel festivalu Pavel Bednařík řekl, že záměrem LFŠ je reagovat v jedné ze sekcí na aktuální záležitost, letos právě fotbalové mistrovství světa.Cílem organizátorů je jednotlivé témata uvést do kontextu. Proto letos pozvali do Hradiště britského sociologa, odborníka na davové chování a fenomén hooligans (fotbalového násilí) Johna Williamse a německého historika Olafa Möllera. Tito experti uvedou některé z filmů a uspořádají přednášky.

V dalších cyklech představí LFŠ islandskou nebo latinskoamerickou kinematografii, do programu zařadila také retrospektivu francouzského režiséra Jacquese Tatiho. Filmoví fanoušci se dočkají promítnutí všech dostupných Tatiho filmů. V české předpremiéře LFŠ navíc uvede animovaný film Iluzionista z roku 2009, který natočil režisér Sylvain Chomet podle nerealizovaného Tatiho scénáře. Chomet je v Česku známý jako autor animovaného Tria z Belleville. 

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

LFŠ stejně jako v minulých letech přiveze mnoho zajímavých osobností světové kinematografie. Vedle Kena Loache to bude například islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson považovaný za „otce zakladatele“ moderní islandské filmařiny. V 80. letech zaujal filmem Děti přírody, pak následovaly snímky Zimnice, Ďáblův ostrov nebo Andělé všehomíra.

Za jednoho z klíčových hostů považuje Bednařík maďarského režiséra Bélu Tarra. „Nedávno oznámil, že točí a dokončuje svůj úplně poslední film, navíc on na festivaly příliš nejezdí,“ řekl Bednařík. Mezi nejvíce ceněné Tarrovy filmy patří Prokletí (1988), Satanské tango (1994) a Werckmeisterovy harmonie (2000). Jeho snímky se vyznačující dlouhými uhrančivými záběry.

Ceny akreditací zůstávají stejné jako v loňském roce. Základní vstupné na jeden den bude stát 200 korun, cena akreditace na celý festival činí 1200 korun. Zachovány jsou i zlevněné akreditace pro studenty, držitele průkazů Asociace českých filmových klubů a držitele průkazů ZTP. Loni navštívilo Letní filmovou školu 4157 akreditovaných diváků, jednodenní vstupenku si zakoupilo 670 lidí. Za deset dní se v jedenácti sálech a dvou letních kinech promítlo 493 filmů.

  • Hledá se Eric zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171800.jpg
  • Pohár zdroj: IMDb http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1719/171806.jpg