Divadlo bratří Formanů vás vezme na výpravu

Plzeň – Bouda, Obludárium nebo loď Tajemství s nachovými plachtami jsou součástí jedinečné výstavy v Západočeském muzeu. Projekty a kočovné cesty Divadla bratří Formanů ožívají v obrázcích, skicách, fotografiích i částech dekorací. „Rozhodně to nemá být chronologie nebo historické připomenutí toho, co se kde odehrálo. Prostě lidé sem mají přijít a užít si,“ říká k netradiční expozici, která vznikla speciálně pro festival Skupova Plzeň, Matěj Forman.

Výpravy Divadla bratří Formanů, jak se výstava jmenuje, má přiblížit život divadla, které cestuje a kočuje. Zároveň naplňuje i další význam slova výprava a přibližuje divadelní scénografii. Objevují se na ní tedy části scén nebo obrázky a fotografie, které ilustrují výtvarnou stránku formanovského divadla.

Návštěvníci se mohou vydat na cestu s divadlem Bouda, lodí Tajemství a projekty Nachové plachty a Obludáriem. Nechybí připomínky i dalších projektů, na nichž se bratři Formanovi podíleli, jako Dobře placená procházka, Kráska a zvíře a Rusalka.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Vystaveny jsou i fotky, obrázky, které si na cestách Matěj Forman kreslil. A protože je výstava interaktivní, mohou si návštěvníci vyzkoušet vytvořit vlastní linoryt, jako inspirace jim slouží právě několik Formanových děl. Jejich výtvory pak expozici obohatí. Výpravy Divadla bratří Formanů trvají v Západočeském muzeu do 22. srpna.

Vítejte v Boudě, putující s Igorem, Lily, cikánskou kapelou…

… africkým čápem marabu a dřevěnými stoly, nakoukněte do světa Obludária, mrkněte po očku do oken kolemstojících karavanů, plavte se na lodi Tajemství s příběhem Nachových Plachet a taky Rusalky na provázku s husou… A když vám zbyde chvilka v tomhle výpravném světě, můžete se vypravit ještě rydlem po kousku lina staré kuchyně a nechat svojí stopu mezi linoryty a dřevoryty, které tu nechali jiní pro vás. Tak vy můžete nechat zase stopu pro ně… anebo pro radost… anebo jen tak… Na výstavu vás zve Divadlo bratří Formanů.