Smetanova Litomyšl: pětadvacet na operu

Litomyšl – Prezident Václav Klaus zahájil 52. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Přehlídka, která je po Pražském jaru druhým nejstarším hudebním festivalem v České republice, se koná do 5. července. Během 25 dnů bude ve 28 pořadech uvedeno 20 titulů. Organizátorům se podařilo zajistit hostování tří největších tuzemských operních scén, ale přestože Smetanova Litomyšl je především operní festival, program je tradičně mnohem bohatší.

Hlavním tématem letošní dramaturgie je 700. výročí nástupu Lucemburků na český trůn. Žádost Jana Lucemburského a jeho syna Karla vedla ke zřízení arcibiskupství pražského a s ním také litomyšlského. Litomyšl se tak významem stala v Čechách druhým městem po Praze, a i když biskupství po husitských válkách prakticky zaniklo, bylo bezpochyby počátkem kulturního rozmachu města, jehož stopy zde cítíme dodnes, vysvětlují pořadatelé volbu tématu 52. ročníku.

Výročí připomene hostování Lucemburského komorního orchestru Les Musiciens, který představí českou premiéru kompozice Alexandera Müllenbacha King John the Blind, vystoupení ansámblu Bohemia Luxemburg Trio, v němž bude připomenut odkaz Karla IV., stejné téma je také obsahem kantáty Pocta Karlu IV. Petra Ebena, jež bude součástí úvodního koncertu. V rámci doprovodného cyklu výtvarných výstav se pak představí lucemburská výtvarnice českého původu Iva Mrázková.

Z Litomyšle informuje Michal Klokočník (zdroj: ČT24)

Jako obvykle Smetanova Litomyšl připomene jubilea významných skladatelů. Dvousté výročí narození Fryderyka Chopina druhým klavírním koncertem se sólistou Janem Simonem, 150. výročí narození Gustava Mahlera pořadem O čem nám vypráví láska s málo uváděnou symfonickou větou Blumine a výběrem z Chlapcova kouzelného rohu s Dagmar Peckovou a Ivanem Kusnjerem, 130. výročí úmrtí Jacquese Offenbacha komponovaným projektem České filharmonie, připomenuto bude i 120. výročí narození Bohuslava Martinů.

V Litomyšli budou hostovat všechny tři největší české operní scény – Národní divadlo Praha, Státní opera Praha a Národní divadlo Brno. Opera Národního divadla znovu uvede inscenaci režisérky Magdaleny Švecové Prodaná nevěsta, která měla v roce 2008 v Litomyšli svoji premiéru a setkala se zde s velkým diváckým ohlasem.

Brněnská Janáčkova opera představí Mozartovu Kouzelnou flétnu, režírovanou Janem Kačerem. Kromě opery chystá brněnské Národní divadlo kantátu Antonína Dvořáka Svatební košile se sopranistkou Evou Urbanovou. Státní opera Praha provede Pucciniho Toscu a její baletní soubor Čajkovského Labutí jezero. Baletní představení připravuje i Národní divadlo Praha, v choreografii Petra Zusky uvede pořad Ej lásko…, kombinaci baletu a hudby muziky Hradišťan.

Bohatá je nabídka pořadů přesahující rámec klasické hudby. Takové jsou projekty houslisty Pavla Šporcla s cikánskou cimbálovou muzikou Romano Stilo Gipsy Way, francouzského šansoniéra Joela Brose Pod střechami Paříže a oblíbený Koncert na přání, který je tentokrát věnován klasickému českému muzikálu.

S festivalem se mohou zájemci setkávat v pravidelných zpravodajských pořadech České televize, vysílaných pod názvem Smetanova Litomyšl den po dni každou festivalovou sobotu mezi 22. a 23. hodinou na programu ČT2. Záznam pořídí Česká televize z koncertu Pavla Šporcla a souboru Romano Stilo Gipsy Way, vysílán bude 24. 7. 2010 ve 20.00 hodin. Po jeho skončení pak Česká televize odvysílá souhrn festivalového dění, soustředěný do pořadu Smetanova Litomyšl - ohlédnutí. Koncert Pavla Šporcla bude vydán i na DVD.

Český rozhlas bude na stanici Vltava vysílat přímý přenos zahajovacího koncertu (11.6. ve 20.00 hodin) a koncert O čem nám vypráví láska v závěru festivalu (4.7.19:30 hodin), pro vysílání zaznamená koncert Lucemburského komorního orchestru Les Musiciens.

  • Dagmar Pecková zdroj: www.smetanovskedny.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1375/137488.jpg
  • Mozartova Kouzelná flétna / Janáčkova opera Brno zdroj: Národní divadlo Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172123.jpg
  • Smetanova Litomyšl zdroj: Archiv Smetanovy Litomyšle http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1722/172119.jpg