Jazz Open Ostrava – otevřený nejen navenek

Ostrava – Už popáté se na nádvoří Slezskoostravského hradu uskuteční Jazz Open Ostrava. Jednodenní festival je jedinečnou příležitostí, jak spatřit najednou skvělé jazzové osobnosti a kapely. Tento projekt se snaží přiblížit jazz v mnoha jeho rozmanitých podobách nejširšímu okolí a přiřadit tak Ostravu k českým městům, která pravidelně pořádají velké mezinárodní jazzové festivaly. Filozofií akce je prezentovat jazz jako hudební platformu otevřenou mnoha dalším vlivům. Slovo open v názvu tak neodkazuje pouze na „open air“, ale i na otevřenost jazzu dalším vlivům, vysvětluje organizátor akce, pianista a skladatel Boris Urbánek.

Na festivalu postupně vystoupí čtyři kapely. Ruchadzeband-Amsterdam Beyond je z části skupina českého emigranta Konstantina Ruchadzeho doplněná špičkovými holandskými hudebníky. Lazaro Cruiz Quintet je sestava kolem kubánského trumpetisty, která sází na klasickou souhru trumpety a tenor saxofonu. Sunflower Quartet ze Sardinie přináší jemnější odstín jazzu s latinou a svým repertoárem dává připomenout prosluněnému Středozemí. A konečně pražská Connection přinese na závěr dynamičnost a trochu tance.

Ač se může na první pohled zdát, že jazz se hodí spíše do klubů, pátý ročník akce dokládá, že i mezi hradbami se může tomuto stylu dařit. V dnešní době, kdy se vše propojuje, by ani jazz neměl zůstat pozadu a měl by být schopen do sebe nasát další vlivy a nové výzvy. Urbánek tak na hrad láká celé rodiny. Pro děti je vstup zdarma, mládež čekají velké slevy a pro méně náročné posluchače je připraven i doprovodný gastroprogram.

Rozhovor s Borisem Urbánkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod