Muž a žena ve Zbrojovce

Brno - Jako pražská Meet Factory nebo legendární ateliér Andyho Warhola Factory by měla působit část chátrajícího a jen zpola využitého areálu bývalé továrny Zbrojovka Brno. Donedávna opuštěnou halu číslo sedm po dohodě s majiteli zabydluje sdružení Zbrojovkapůl. Prostor s výjimečnou atmosférou chtějí umělci využít k divadelním a hudebním produkcím a výstavám. Zatím největším projektem je divadelní představení Muž a žena.

Inspirací pro inscenaci, kterou sdružení uvedlo v neděli v premiéře, byl stejnojmenný francouzský film s Anouk Aiméeovou a Jeanem-Louisem Trintignantem v hlavních rolích. Představení je poctou Aiméeové, Trintignantovi i režisérovi filmu Claudu Lelouchovi.

Ve filmu dostali hlavní protagonisté prostor k naprosté improvizaci. Dialogy nikdy předem neznali, dáno bylo pouze téma a příběh ožíval až před kamerou. Režisér představení Matěj T. Růžička se inspiroval nejen neodolatelnou atmosférou kultovního snímku, ale i Lelouchovými režijními postupy, které se rozhodl přenést do struktury divadla. Hercům dopřává verbální i fyzickou volnost.

Součástí hry je replika automobilu Ford Mustang z roku 1966, dominující čistě bílé scéně, která kontrastuje s průmyslovým prostředím haly. Stěny tovární budovy zdobí umělecké graffiti. Představení má jen šest repríz v příštích deseti dnech (15., 18., 19., 20., 21. a 23. června), součástí každého večera je koncert a výstava.

Sdružení Zbrojovkapůl navazuje na brněnské Divadlo v 7 a půl, jež od ztráty stálé střechy nad hlavou a finančních potíží v roce 2007 utlumilo činnost a hostovalo na různých místech. Nakonec našlo zázemí ve Zbrojovce. Celý areál bývalé významné továrny zčásti využívají různí nájemci a zčásti zůstává prázdný a zchátralý. Před časem jej vydražily společnosti J&T a CPI Group za 707 milionů korun. Na ploše 22 hektarů chtějí developeři výhledově vybudovat novou městskou čtvrť s byty, obchody i kancelářemi.

  • Muž a žena zdroj: Sdružení Zbrojovkapůl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1728/172791.jpg
  • Dana Růžičková v inscenaci Muž a žena zdroj: Sdružení Zbrojovkapůl http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1728/172790.jpg
Vydáno pod