Plzeň ovládly loutky a alternativní divadlo

Plzeň - V neděli začal už 28. ročník Skupovy Plzně, národní výběrové bilanční přehlídky českého profesionálního loutkářství. Národní výběr je doplněný mimořádnými zahraničními představeními sloužícími jako inspirace českým tvůrcům. Letos poprvé se v podtitulu festivalu objevilo vedle slova loutkové také alternativní divadlo. V průběhu přehlídky se představí celkem 24 souborů (s 24 inscenacemi), z toho 3 zahraniční (ze Slovenska, Polska a Francie). Sestavu 17 domácích souborů tvoří 4 statutární loutková divadla (z Prahy, Liberce, Kladna a Plzně), 8 nezávislých skupin (La Putyka, Buchty a loutky, LokVar, ANPU, Divadlo jednoho Edy, Mimotaurus, Divadlo Líšeň, Cirkus Žebřík) a 5 skupin studentů (případně nedávných absolventů) divadelních škol (DAMU, JAMU).

„Hranice mezi divadlem 'loutkovým' a 'neloutkovým' se i nadále rozostřují, ať se nám to líbí, nebo ne. Dogmatické lpění na 'loutkovosti' není – už po nějaký čas – udržitelné. Rozhodli jsme se tedy rozšířit podtitul našeho festivalu o slůvko alternativní, a to proto, abychom umožnili přijetí do festivalového programu i takovým inscenacím, jež s loutkami (hmotou) pracují sporadicky, ale lze je vztáhnout pod výše uvedené slůvko,“ vysvětluje změnu ředitel Skupovy Plzně Tomáš Froyda. Dramaturgické zaměření letošního ročníku na vyšší věkové stupně, mládež a dospělé zůstává nezměněno - (více o programu najdete zde). 

Součástí nabídky jsou i 2 mezinárodní projekty - Bez země, česko-francouzské skupiny Décalges – divadlo v pohybu, a Jánošík, Jánošík, Jánošík, na jehož vzniku spolupracovaly Divadlo DRAK z Hradce Králové, Staré divadlo Karola Spišáka z Nitry a Teatr LALKA z Varšavy.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Naprostá většina představení se odehrává v prostorách Divadla ALFA na Rokycanské třídě v Plzni. Hrát se bude i v Komorním divadle a Divadle Miroslava Horníčka. V době festivalu vyrostl v Plzni U Ježíška speciální cirkusový stan pro představení La Putyka.

28. Skupovu Plzeň slavnostně zahájilo představení Labutí jezírko Naivního divadla Liberec. K vyhlášení výsledků a slavnostnímu zakončení festivalu dojde ve čtvrtek 17. 6. po představení polského divadla Teatr GROTESKA s názvem Hommage a Chagall, které začíná v 15:30.

  • Jánošík, Jánošík, Jánošík zdroj: Divadlo Lalka http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172910.jpg
  • La Putyka zdroj: Skutr http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1337/133670.jpg