Radní Pecha: Muchovi epopej můžeme půjčit, společného s ní nemá ale nic

Praha / Moravský Krumlov – Po 15. červenci bude dvacet pláten Muchovy Slovanské epopeje po 45 letech odvezeno ze zámku v Moravském Krumlově. Od září pak budou vystaveny v pražském Veletržním paláci. Soud včera zamítl žádost o vydání předběžného opatření, kterou požadovali zástupci Muchovy nadace a rodiny. Chtěli tak zabránit stěhování epopeje do, podle nich, dalšího provizoria. Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý považuje rozhodnutí soudu za neprozíravé, pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha zase požadavek Muchových dědiců označuje od začátku za absurdní.

Pokud bude epopej přestěhována do Prahy, opustí zámek v Moravském Krumlově, kde je v současné době vystavena, po téměř půl století. Smlouvu o zápůjčce hlavní město už neprodloužilo, prý kvůli špatnému stavu zámku. Podle Jaroslava Mokrého, starosty Moravského Krumlova, umožnilo rozhodnutí soudu jen stěhování díla z jednoho provizoria do druhého.

Praha podle jeho slov za 81 let nesplnila své povinnosti vyplývající z darovací smlouvy. „Nesplnila je dodnes, přesto chce umístit dílo do provizoria. Je přitom pravděpodobné, že soudy při dalších řízeních rozhodnou, že byly darovací podmínky naplněny,“ uvedl Mokrý. Teoretickým výsledkem může být podle něj i to, že bude vlastnictví epopeje ze strany Prahy zcela zpochybněno.

Rozhovor s Ondřejem Pechou (zdroj: ČT24)

„Necítíme se jako vítězové. Podání dědiců Alfonse Muchy bylo od začátku absurdní, město Praha je opravdu vlastníkem Slovanské epopeje,“ komentoval radní Pecha rozhodnutí soudu s tím, že je jasné, kdo má právo s Muchovým cyklem nakládat.

„Pracujeme na tom, aby byla vystavena v důstojných podmínkách, tedy od září letošního roku ve velké dvoraně Veletržního paláce, kde byla vystavena poprvé v Praze v roce 1928, ještě za života Alfonse Muchy,“ dodává. Epopej zde byla vystavena 23. září při příležitosti desátého výročí založení republiky a ve stejném termínu by ji nyní ráda veřejnosti zpřístupnila i Národní galerie, která ve Veletržním paláci sídlí.

Pecha: Praha pavilon pro epopej postavit nemusí, ale chce

Odpůrci stěhování upozorňují na to, že Mucha sice daroval epopej Praze, ale pod podmínkou, že pro ni vystaví pavilon, což se nestalo. „V původních přáních se jednalo o skromný domek někde na Petříně, aby bylo dílo chráněno před větrem a ohněm. Hlavní město Praha se zavázalo, že epopej vystaví důstojně, nenašli jsme ale žádné dokumenty, kde by se přímo zavázalo, že vystaví speciální pavilon,“ upozorňuje Pecha a dodává: „Domnívám se ale, že z logiky věci vyplývá, že by Muchovo dílo svůj vlastní pavilon mít mělo.“

Problém je ovšem v tom, že Praha se nedokáže shodnout s Muchovými dědici a zástupci Muchovy nadace na představě, kde by takový pavilon měl stát a jaký by měl být. Vnuk malíře John Mucha by stavbu viděl rád na Letné, dokonce mluví o příslibu financování projektu od možných investorů.

„Muchova nadace nemá se Slovanskou epopejí společného vůbec nic. Pokud má pan John Mucha nějaké sponzory a investory, není problém, aby si koupil pozemek v Praze, postavil galerii, jakou chce, a jednal s městem o zápůjčce díla. V tom mu nikdo nebrání. Ale hlavní město Praha se snaží vlastními silami a prostředky zajistit důstojné umístění díla, které vlastní,“ uzavírá Pecha.