Historický monolog: Hácha se zpovídá. Masaryk mlčí

Praha – Poslední činoherní premiérou Národního divadla v této sezoně je 15. června inscenace hry Historický monolog s podtitulem Zpověď prezidenta Emila Háchy. Spisovatelka Milada Součková se ve svém textu snaží vysvětlit postoje, názory i osud rozporuplné postavy našich dějin, která je mnohými považována za zrádce národa. Hru Součková napsala v padesátých letech v emigraci ve Spojených státech, Národní divadlo ji ve světové premiéře uvádí na scéně Kolowratu v nastudování Jana Antonína Pitínského.

Pitínský se v inscenaci podle svých slov snažil zaznamenat trojí princip, kterým je Součkové text tvořen – historický, tvůrčí a ženský. „Myslím, že všem, kteří se na představení podíleli, je Hácha nesmírně sympatický a srdcem stojíme při něm. I u Součkové je to tak,“ domnívá se režisér.

Součková, významná představitelka české moderní prózy, postavila hru na kontrastu Masarykových idejí o svobodě a demokracii a reálného příběhu Háchy, kterého osud dostal do neřešitelné a bezvýchodné situace. Masaryk jeho zpovědi naslouchá jako nezpochybnitelná morální autorita, s jejímž odkazem je Hácha konfrontován.

„Součková hru napsala v padesátých letech, takže ve hře se probírá i otázka kolaborace s komunismem,“ prozradila herečka Eva Salzmannová. V Kolowratu se představí v roli Háchy, mlčícího TGM ztvárnil její manžel, hostující Karel Steigerwald.

Historický monolog zkoumá vztah ideálu a reálné situace, konfrontuje velké a malé dějiny, dějiny myšlenek a konkrétních situací. „Součková je daleka toho, aby historii hodnotila. Nedílnou součástí hry je sama autorka, která téma nazírá z vlastní ženské perspektivy, vlastních válečných zkušeností, vlastní současné situace roku 1954, kdy hru píše,“ doplnila dramaturgyně Lenka Kolihová Havlíková. 

Součkové Historický monolog má v Kolowratu světovou premiéru po šedesáti letech od svého vzniku. Inscenace je posledním dílem projektu Bouda české historie, který se věnuje zlomovým okamžikům českých dějin.

  • Karel Steigerwald (TGM) ve hře Historický monolog autor: Hana Smejkalová / Petr Koliha, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173266.jpg
  • Historický monolog autor: Hana Smejkalová / Petr Koliha, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173267.jpg
  • Historický monolog autor: Hana Smejkalová / Petr Koliha, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173265.jpg
  • Historický monolog autor: Hana Smejkalová / Petr Koliha, zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1733/173269.jpg