Festival uprostřed Evropy se letos chvěje

Sokolov – V příhraničí Čech, Bavorska a Saska odstartoval Festival uprostřed Evropy, série koncertů, představení, výstav a dalších kulturních akcí. Devatenáctý ročník hostí téměř šedesát měst a vesnic. Přehlídku zahájil v neděli cenami ověnčený orchestr Concerto Köln v Kynšperku nad Ohří, zněla převážně barokní hudba. Druhý koncert na českém území se konal v úterý 15. června v Sokolově.

Do koncertní síně v bývalém kostele sv. Antonína z Padovy pozvala dramaturgie festivalu Londýnské flétnové kvarteto iFlautisti. Interpretky původem z Česka, Polska a Německa spojila studia na londýnské Royal College of Music. Ztělesňují hlavní myšlenku Festivalu uprostřed Evropy, tedy propojovat kulturu a umění středoevropského prostoru a hledat společné kořeny.

Mottem letošního ročníku je „chvění“. „Je postaven na širokém spektru výstav výtvarného umění, baletu, klasické hudby, jazzu tak, abychom oslovili co nejvíc lidí,“ vysvětlil dramaturg festivalu Martin Penzel.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Organizátorka festivalu Ivana Thomaschke-Vondráková dodává: „Je to především hudba, která má neomezené možnosti vytvářet chvění, které nás bytostně osloví a prostřednictvím tónů dokáže do hloubky lidské duše. Hudební chvění vede posluchače ke společnému emociálnímu zážitku, který překonává bariéry a překračuje hranice.“

V Česku festival hostí dvacet míst od Chebu, přes Sokolov, Děčína a Kadaně až po Trmice nebo Pomezí nad Ohří. Závěrečný koncert bude patřit 1. srpna Pavlu Šporclovi a Romano Stilo, zahrají v německém Netzschkau.