Aulík Fišer architekti / návrhy a realizace 1995-2010

Praha -V Galerii Jaroslava Fragnera byla otevřena výstava ateliéru Aulík Fišer architekti. Zároveň byla pokřtěna nová publikace autorů R. Svachy, P. Volfa, P. Nasadila, R.V.Nováka a T. Brichcína, představující tvorbu studia posledních patnácti let. Také výstava představuje patnáctileté období tvorby architektonické kanceláře Aulík Fišer architekti (dříve STUDIO A) od roku 1995 do roku 2010.  Expozice v Galerii Jaroslava Fragnera je přístupná do 29. srpna.

V hlavním sále tvoří vstup do expozice a současně vymezuje celou jednu stěnu expozice maketa výseku fasády administrativní budovy E BB Centra v měřítku 1 : 1  zhotovená z kovu, se skutečnou strukturou povrchu. Neobvyklá prolamovaná fasáda objektu, všeobecně známá spíše z většího odstupu z pražské magistrály -  ulice 5. května, byla vyvinutá jako geometrie pohlcující a rozptylující hluk z dopravy. Instalace určitého výseku této fasády v rámci výstavy přibližuje výtvarnou stránku geometrie, jejíž základní funkcí je  fyzikální omezením, velkoformátové černobílé fotografie vystavených modelů pořízené camerou obscurou, která umožňuje pohled poněkud netradiční perspektivou a projekce.

K výstavě je vydána publikace, obsahující necelou čtyřicítku prací ateliéru z let 1995 – 2010.  Smyslem výběru není jen prezentovat jednotlivé stavby a návrhy jako takové, ale také ukázat tvorbu ateliéru v celé šíři a rozmanitosti uplynulých patnácti let práce – od realizovaných velkých staveb z oblasti komerčního developmentu přes nízkorozpočtové bytové domy až po malé zakázky pro soukromé osoby a projekty nerealizované. Autorem grafické koncepce katalogu je Robert V. Novák, výběr staveb je doplněn texty teoretika architektury prof. Rostislava Šváchy, publicisty Petra Volfa a architekta Pavla Nasadila.

  • Aulík Fišer architekti / Model dostavby proluky na Vítězné pláni zdroj: Aulík Fišer architekti http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173750.jpg
  • Aulík Fišer architekti zdroj: Aulík Fišer architekti http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1738/173748.jpg