Česká televize otvírá Okno do hřbitova

Brno - Cyklus zajímavých příběhů ze současnosti pod názvem Okno do hřbitova je projekt Centra dramatických pořadů brněnského studia České televize. Původní povídky napsal nedávno zesnulý spisovatel Miloslav Švandrlík. Drobné příběhy obsahující tajemství, někdy vyvolávající i hrůzu, ale vždy s nádechem humoru, inspirovaly zkušené filmové scenáristy Martina Bezoušku a Dušana Kukala k vytvoření zatím sedmidílného cyklu televizních filmových povídek.

Na mnoha místech jižní Moravy natočili brněnští filmaři už loni prvních šest dílů (Árie, Imbecil, Mňoukavý hotel, Modrá voda, První casting), nyní pokračuje natáčením dalších čtyř příběhů s názvy Okno do hřbitova, který dal název i celému cyklu, Milenka mrtvého, Poslání a Vzkaz od nebožky.

Nejde o typické adaptace, ale spíš o varianty na dané téma, kterým se autoři i dramaturgie věnovali několik let. Zajímavostí je například to, že většina scénářů má až 7 verzí. Režisérem celého projektu je renomovaný tvůrce Vladimír Michálek (např. Zapomenuté světlo či Je třeba zabít Sekala), který do všech rolí programově obsadil herce moravských divadel.

Rozhovor s Vladimírem Michálkem a Stanislavem Zindulkou (zdroj: ČT24)

„Více než horor to bude legrace. Ono natáčet v Čechách horor je vždycky spíš legrace. Pokud se obsazení týká, já opravdu nerozlišuji mezi českými a moravskými herci, pro mne je důležité, jestli je to herec dobrý. Na Moravě je mnoho dobrých herců a je škoda je nepoužívat, takže jsem je obsadil a mám z toho radost,“ řekl při natáčení jednoho z dílů režisér Michálek.

Natáčení potrvá od poloviny června do 15. července 2010. Televizní štáb bude k vidění například v blízkosti hřbitova v Brně - Králově Poli, v areálu bývalého Zetoru v Brně-Líšni, v brněnském krematoriu, ale také na Žuráni na Slavkovském bojišti, v nemocnicích v Tišnově a Brně-Bohunicích.

Hlavním hrdinou povídky Okno do hřbitova je bývalý středoškolský profesor Brůna. „Je to něžně a humorně laděná hororová záležitost. Moje postava stařičkého profesora ve výslužbě, matematika, vdovce a vášnivého šachisty je stále vázána k nebožce. Její urnu má pořád doma a o všem se s ní radí, dokonce se dovoluje, jestli si smí zajít zahrát šachy,“ prozradil Stanislav Zindulka (profesor Brůna).

Nebožka hraje důležitou roli i v příběhu Vzkaz od nebožky. Pan Ostřihoň (Arnošt Goldflam) je bezdomovec, je jednou z těch bizarních figurek, které patří k ulicím každého většího města. Chodí po Brně se svými igelitovými taškami, popíjí krabicové víno a z nepochopitelných důvodů sbírá kusy starých novin, které schraňuje ve své odřené a věčně prázdné peněžence. Jednoho dne se mu zdá sen. Vlastně to možná ani sen není…

Povídka Poslání se odehrává v psychiatrické léčebně, kterou za pomoci oddaného personálu v čele s podivným ošetřovatelem Mojmírem prakticky neomezeně ovládá primář. Jeden ze zdejších lékařů za záhadných okolností zmizí - a právě v okamžiku, kdy se o jeho osud začíná zajímat policie, přijíždí k léčebně nově nastupující doktorka… (hrají: Dana Pešková, Dušan Sitek, Jaroslav Dufek a Erik Pardus)

S lékařským prostředím má něco společného i hrdina příběhu Milenka mrtvého. Robert Pešat (Jiří Vyorálek) je mladý, ale velmi erudovaný a schopný lékař. Navíc je i velmi atraktivní a finančně zajištěný. Jednou se po namáhavé noční službě vrací autem domů a - sám ani neví proč - zastaví černě oděné atraktivní stopařce…

Seriál by měl přijít na obrazovky České televize v roce 2011.

Vydáno pod