K 400. výročí dostal Škréta dárek: svůj vlastní obraz

Jičín - Dosud se mělo za to, že obraz Zvěstování Panně Marii z kostela sv. Ignáce v Jičíně namaloval syn Karla Škréty. Podle nejnovějších zjištění ale dílo namaloval sám Škréta (1640 až 1674), výzmanmý čeký barokní umělec. Potvrdilo to podrobné zkoumání obrazu v rámci přípravy rozsáhlé výstavy, kterou Národní galerie chystá k letošnímu 400. výročí od Škrétova narození a na níž bude plátno o rozměrech 240 krát 130 centrimetrů umístěno. Je přitom možné, že v jičínském kostele se nachází ještě jeden Škrétův obraz.

Zakázka rodiny Valdštejnů?

„Je to velký objev celého projektu bádání o Škrétovi. V dosavadní literatuře byl jičínský obraz zmiňován, ale přímo Škrétovi připisován nebyl,“ uvedla kurátorka Národní galerie Andrea Rousová. Všechny pochybnosti podle galeristů vyvrátil až rentgenový rozbor obrazu.

„Rentgenogram malby Panny Marie prokázal Škrétův virtuózní rukopis,“ vysvětlil restaurátor Tomáš Záhoř. Škrétovo autorství potvrdilo také srovnání jičínského díla s jinými malířovými obrazy s podobným motivem. Záhoř nyní dokončuje kompletní restaurování obrazu, který byl na řadě míst značně poničený a někde i přemalovaný.

Galeristé se domnívají, že původně byl obraz součástí oltáře. Před restaurováním byl v jičínském kostele na takzvané hudební kruchtě vedle varhan. Kdo si v 17. století dílo u Škréty objednal, zatím není jasné. Podle Rousové by to mohl být například někdo z rodiny známého vojevůdce Albrechta z Valdštejna.

Po výstavě se obraz do Jičína vrátí

Galeristé nevylučují, že v kostele svatého Ignáce je ještě jeden Škrétův obraz. „Mohlo by jít o obraz zachycující svatou Sekundinu. Na kruchtě kostela je od roku 1900, původně byl oltářním obrazem,“ prozradila Pavla Laštůvková z hradeckého biskupství. V obličeji světice jsou však značné přemalby a skutečné Škrétovo autorství tak potvrdí či vyvrátí až další podrobné zkoumání obrazu.

V plné kráse se obraz Zvěstování Panně Marii veřejnosti představí v listopadu na rozsáhlé škrétovské výstavě v Jízdárně Pražského hradu a ve Valdštejnské jízdárně. Výstava nabídne téměř 400 exponátů, převážně maleb.

Po skončení výstavy v dubnu příštího roku by se obraz, který je vlastnictvím hradeckého biskupství, měl vrátit do Jičína. „Chtěli bychom jej zpřístupnit veřejnosti. Přesné místo pro jeho vystavení zatím určené nemáme,“ uvedla Pavla Laštůvková.

Vydáno pod