Devět bran do židovské kultury otevřelo čtení

Praha - V pořadí už 11. ročník mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran zahájilo v pondělí vpodvečer v pražském Knihkupectví Řehoře Samsy literární čtení. Bylo věnováno knize významného představitele současné rumunské židovské kultury spisovatele Normana Maney Chuligánův návrat a zúčastnil se ho překladatel Jiří Našinec.

Pražská část programu nabídne do 27. června i hudbu, divadlo, výstavy, přednášky a semináře. Jak bylo ze zahajovacího pořadu patrné, hlavním tématem letošního ročníku je rumunská židovská kultura. V dalších dvou letech se má tato přehlídka podle ředitele Pavla Chalupy zaměřit na francouzskou a španělskou židovskou kulturu. Více informací naleznou zájemci zde.

Hvězdami hudební části přehlídky budou jazzový multiinstrumentalista Harry Tavitian a také Státní židovské divadlo z Bukurešti, které uvede v Divadle pod Palmovkou nejprve muzikálovou komedii světově proslulého dramatika Šoloma Alejchema Svatba s rozvodem a pak dílo dramatika Jacoba Gordina Dynastie Efrosů. To popisuje život židovské rodiny v malém polském městě kolem roku 1900.

Do programu přispějí také liberecké Divadlo F. X. Šaldy a pražské Divadlo Sklep. Liberečtí přivezou inscenaci s názvem Dnes večer Lola Blau, za niž získala Markéta Tallerová cenu Thálie, pražský kolektiv uvede představení s názvem Piš, Kafko, piš. Divadelní spolek Ty-já-tr uvede v divadélku Radar Birinského Raskolnikova.

Pozoruhodnou akcí bude v sobotu 26. června galakoncert ve Valštejnské zahradě, na kterém se se skupinou Boro Balkan Band představí zpěvačka Kateryna Kolcová, vystoupí slovenská skupina Diabolské housle a také švédský Klezmer Band. Organizátoři počítají i s projekcí filmového dokumentu Zaplaťpánbůh za fotbal o fotbalových soutěžích a fotbalistech v terezínském ghettu v letech 1943 a 1944 a snímku z dob železné opony Cold Waves rumunského režiséra Alexandrua Solomona.

Podle ředitele Pavla Chalupy se základní myšlenka festivalu Devět bran už jedenáct let nemění - prezentovat české společnosti židovskou kulturu jako kulturu stále živou a inspirující. Na všechny akce je vstup zdarma.

Letos má přehlídka na kontě už jarní prolog formou benefičních koncertů konaných v Brně a Praze a také své „ozvěny“ v zahraničí, konkrétně v Madridu a Bukurešti. Na podzim vyvrcholí filmovým festivalem v Lázních Luhačovice, multikulturním festivalem v Trutnově a přehlídkou Československé brány v Bratislavě.

  • Harry Tavitian zdroj: Reteaua Literatura http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1750/174965.jpg
  • Dnes večer Lola Blau zdroj: Divadlo F.X. Šalda v Liberci http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1750/174967.jpg
Vydáno pod