Smutné výročí Michaela Jacksona: Gott, imitování i socha na Letné

Praha - Vzpomínkovým galavečerem a výstavou fotografií a obrazů si čeští obdivovatelé Michaela Jacksona chtějí dnes připomenout první výročí zpěvákovy smrti. Svůj hold „králi popu“ vzdají v pražském Divadle Hybernia mimo jiné Karel Gott a Jitka Zelenková, v programu nazvaném Tribute to Michael Jackson vystoupí i tanečníci a Jacksonovi  imitátoři. "Chceme tak Michaleovi říct, že mu děkujeme za jeho obrovský talent, zaujetí, schopnosti a oběti, které umění věnoval," vysvětlila důvody vzniku akce výtvarnice Daniela Kartáková ze sdružení Project: Heal The World.

Kromě Gotta a Zelenkové se na jevišti Hybernie objeví Petr Kotvald a zpěvák a skladatel Richard Pachman spolu s belgickým hudebníkem Francoisem Glorieuxem, který slavného Američana osobně znal. Se svou skupinou vystoupí tanečnice Qaša a diváci se mohou těšit i na módní přehlídku návrhářky Moniky Roženkové ve strašidelném stylu Jacksonova videoklipu Thriller.

Zpěvák sám ožije na pódiu jako loutka, představí se četní imitátoři a diváci uvidí i nejvýznamnější Jacksonovy videoklipy. Připraveno bude také taneční vystoupení dětí z dětského domova a taneční skupiny tělesně postižených Freedom 4.

Miliony fanoušků po celém světě uchvacoval Jackson podle organizátorů vzpomínkové akce nejenom svým hudebním a tanečním uměním, ale také charitativní činností a poselstvím lidskosti. „Proto během představení zazní jeho slavný hit Earth Song a na závěr i skladba Heal The World, v níž nám symbolicky předává zeměkouli ke správě,“ prozradil režisér show Filip Jan Zvolský.

Michael Jackson prodal ve světě přes 750 milionů alb a patří k nejúspěšnějším hudebníkům všech dob. Jeho deska Thriller z roku 1982 je stále nejprodávanějším albem všech dob. Zemřel v padesáti letech loni 25. června v Los Angeles po předávkování sedativy. Připravoval se na návrat na pódia a chystal sérii koncertů pod názvem This Is It. Jeho smrt šokovala celý svět a vyvolala novou vlnu zájmu o jeho hudbu.

Součástí připomínky Jacksonova díla bude i výstava uměleckých prací inspirovaných jeho osobou. Veřejnosti se poprvé představí ve foyer divadla v den konání galavečera. Zájemci si zde mohou do konce srpna prohlédnout velkoformátové fotografie Marka Smejkala pořízené na Jacksonově koncertu na pražské Letné v roce 1996.

Vystaveny budou snímky Jiřího Jírů z Jacksonova setkání s exprezidentem Václavem Havlem, obrazy Heleny Kadlčíkové pořízené při několikaměsíčním pobytu na zpěvákově ranči Neverland nebo sochy Daniely Kartákové. Příležitost dostanou i amatérští umělci z řad jeho fanoušků.

Kartáková je také autorkou výtvarného návrhu dvoumetrové sochy, která by měla stát na Letné.  Pomník, který podpořil i pražský primátor Pavel Bém, bude financován z prostředků veřejné sbírky. „Pomník bude mít podobu busty v oblíbené Michaelově uniformě, umístěna bude na sloupu, který má připomínat římské vítězné sloupy,“ prozradila Kartáková. Ozdobí je reliéfy znázorňující významné okamžiky z Jacksonova života.

Socha, vyrobená z pryskyřice s povrchovou úpravou imitující bronz, by měla být vztyčena v Letenském parku nejpozději do 29. srpna, tedy v den Jacksonových narozenin. Stát má poblíž místa, kde v padesátých letech shlížel na Prahu Stalinův pomník, nyní nahrazený metronomem. Na stejném místě stála v době konání Jacksonova koncertu před 14 lety jeho obří socha.

První výročí smrti Michaela Jacksona si dnes připomínali jeho fanoušci na celém světě.

K tokijskému muzeu, které vystavuje kostýmy a další předměty z Jacksonova osobního vlastnictví, přinášeli lidé květiny a různé drobné dárky. Na 50 šťastlivců bude moci za 1100 dolarů (23 000 korun) strávit v muzeu noc.

Tancem se Jacksonovu památku chystají uctít vězni v Manile, kteří se v roce 2007 stali senzací na internetu odvážným nastudováním choreografie k písni Thriller. V hodinovém pořadu se přibližně 1500 odsouzených zločinců včetně vrahů, lupičů a násilníků chystá v sobotu předvést Jacksonův starší repertoár i novější choreografie.

Tisíce lidí se v Los Angeles chystají vzpomínat na místě Jacksonova posledního odpočinku. Lidé již začali na hřbitov nosit květiny a policie před obavami z velkého náporu fanoušků raději místo obehnala zátarasy. Ve městě Gary ve státě Indiana, kde malý Michael trávil dětství, se chystá vzpomínková akce, které se možná zúčastní i členové Jacksonovy rodiny.

V londýnském divadle Lyric, které v současné době uvádí muzikály s jeho hudbou, byla Jacksonovi odhalena pamětní deska. Netradiční pocty se mu dostalo také od indického umělce, který mu vytvořil sochu z písku.

  • Tribute to Michael Jackson zdroj: Sdružení Project: Heal The World http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1759/175893.jpg
  • Fanoušci Michaeala Jacksona zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/953/95300.jpg
  • Návrh pomníku Michaela Jacksona autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1760/175981.jpg
  • Památník Michaela Jacksona v Německu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176013.jpg
  • Jacksonova socha z písku zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176007.jpg
Vydáno pod