Serj Tankian trénuje s českým symfonickým orchestrem

Praha - Americký rockový zpěvák Serj Tankian se připravuje na své zítřejší vystoupení v Praze. Člena známé metalové kapely System of a Down na něm ovšem doprovodí Český národní symfonický orchestr. Tankian vystoupí v České republice už podruhé, premiéru si odbyl v Ostravě před třemi lety. Zítra si jeho písně v symfonických aranžích budou moci fanoušci vychutnat v pražské Incheba Areně.

Charismatický zpěvák stával dvanáct let v čele kalifornských System of a Down, kapely tvořené čtyřmi Američany s arménskými kořeny. V roce 2007 však vydal Serj Tankian první sólové album a právě písničky z desky Elect the Dead teď doprovází symfonický orchestr. V každé zemi, kterou Tankian během turné navštíví, ten místní. 

„Začalo to, když mě oslovil aucklandský symfonický orchestr s tím, že by rádi hráli moje písničky. Jde mi o to představit moji hudbu v jiném světle,“ vysvětluje Tankian původ myšlenky. Symfonický orchestr je pro rockového zpěváka vysněná příležitost a zároveň daleko těžší role než v čele kapely, uznává dále Tankian.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Serj Tankian:

„Orchestr má úžasnou paletu zvukových barev. S rockovou kapelou se to nedá srovnat. Jemné pasáže vyzní s piánem opravdu něžně, zatímco forte zní skutečně bouřlivě.“

Své pražské vystoupení Tankian nacvičil s Českým národním symfonickým orchestrem. „Po první zkoušce mi bylo jasné, že jsou to absolutní profíci. Jsou skvělí, možná některé ze zkoušek přeskočíme,“ nešetří chválou americký zpěvák. Čeští symfonici doprovodí Tankiana ještě při jeho koncertu 30. června v Berlíně.