Galerie se zastala projektu Ztohoven a podala žalobu

Praha - Galerie Dvorak Sec Contemporary se zastala kontroverzního projektu Ztohoven Občan K. a ve středu podala k Městskému soudu žalobu na ochranu uměleckého díla. Skupina minulý týden jako součást projektu Občan K. vystavila v galerijním prostoru v centru Prahy občanské průkazy s pozměněnými fotografiemi. Pár hodin poté policie průkazy zabavila a načas zadržela jednoho z umělců, který vystupuje pod jménem Roman Týc. Podle zástupců Galerie Dvorak Sec Contemporary projekt Občan K. nastoluje otázku identifikování jedince v současné společnosti. Téma je podle nich celospolečensky opomíjeno a zlehčováno.

„Galerie v této kauze vyvine veškeré možné úsilí směřující k tomu, aby byl projekt respektován jako vysoce současné výtvarné dílo, a sloužil tak jako odraz doby, ve které vznikl, i budoucím generacím,“ napsali představitelé galerie.

Svým nejnovějším projektem Občan K. chce skupina upozornit na to, jak jednoduché je zneužít soukromé informace o každém člověku. Se zfalšovanými průkazy údajně umělci cestovali po světě, volili a jeden z nich se i oženil. Pravděpodobně tím porušili několik zákonů.

Policie minulý týden Týce propustila ihned po příchodu jeho právníka, nesdělila mu žádné obvinění. Zadržela ho prý proto, že chtěla ověřit jeho totožnost. Týc měl kvůli svým uměleckým aktivitám problémy s policií a soudy již v minulosti. Za úpravu pražských semaforů, kdy kráčející a stojící figurky nahradil panáčky v komických situacích, dostal pokutu 60 000 korun. Týc se sice k akci přihlásil, u soudu ale vystupoval jako David Brudňák a říkal, že jde o jiného umělce, který je mu pouze podobný. Soud ale tehdy konstatoval, že Týc a Brudňák jsou jedna osoba.

Roman Týc alias David Brudňák, člen Ztohoven
Zdroj: ČTK
Vydáno pod