Do Židů hledá zmizelou duši Libně

Praha – V bývalém skladu ovoce a zeleniny v Praze-Bubenči má dnes premiéru divadelní hra Do Židů. Dramatický text Miroslava Bambuška vyšel loni jakou součást publikace mapující historii vrstevnaté lokality Libně, na jejíž zaniklou židovskou část upozorňuje. „Zmizel kus města, domy, ulice a s nimi i duše, lidé, existence,“ dodává režisér Jiří Pokorný, co chce divadelně-hudební projekt připomenout.

Hra se světly, hudba Petra Kofroně a téměř nekonečný hluboký divadelní prostor jednoho z hangárů v Bubenči nabízí konfrontaci s minulostí. Ve hře se prolínají časové roviny: budoucnost, tedy rok 3100, kdy se pozemšťané rozhodnou, že se vrátí zpět v čase; téměř přítomnost, kterou zastupuje rok 2025, kam omylem docestují; a i minulost – Židy obývanou Libeň 18. století.

Libeňská židovská čtvrť patřila ještě v tom čase významem a rozlohou k druhému největšímu židovskému osídlení na dnešním území Prahy. Z původní zástavby zůstaly dnes tři osamělé domy a názvy čtyř ulic: Koželužská, Vojenova, Octářova a Chocholouškova.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

K psaní mě vedla…

… zjištěná skutečnost cílené eliminace jakékoli paměti na libeňskou minulost. Prostřednictvím textu hry lze vstoupit do již neexistujícího světa židovské čtvrti a tím potvrdit jeho minulou existenci a podtrhnout tak jeho potenciální „záření“. Další rozměr textu stojí na studiu židovských tradic, myšlení a zákonitostí židovské víry. Tuto hru lze pochopit i jako službu mrtvým duším, které nenalezly přirozeného pokoje, poněvadž i jejich poslední věci v této lokalitě byly smeteny z povrchu zemského – přirozeně bez návratu – a nahrazeny prázdnotou. /Miroslav Bambušek, autor hry/

Do Židů bude mít zatím v industriálním prostoru Rarach v Bubenči pět repríz: 26., 28., 29., 30. června a 1. července 2010, vždy ve 20:00 hodin. V příštím roce by se projekt měl přestěhovat do haly v Libni, kam svým tématem patří.

Industriální prostor Rarach
Zdroj: ČT24/O. S. Mezery