Glastonbury po čtyřicáté

Glastonbury (Anglie) - Nápad farmáře a hudebního nadšence Michaela Eavise uspořádat na svém pozemku hudební festival znamenal vznik nejvýznamnější hudební přehlídky pod širým nebem. Fanoušky přitahuje Glastonbury neopakovatelnou atmosférou, pro hudebníky je patrně nejprestižnějším letním festivalem. V jihoanglickém Glastonbury dnes začíná jubilejní čtyřicátý ročník. Hvězdami přehlídky jsou například Stevie Wonder, zpěvačka Shakira nebo skupina Gorillaz. Očekává se až 170 tisíc návštěvníků.

„Do dnešního krásného slunečního rána vstoupilo na pozemek již 170 tisíc lidí. Je to opravdu příšerně nadupané. Hlavních podií je již 18 a spousty menších. Umělci a kapely se už nepočítají na stovky, ale na tisíce,“ informoval z Glastonbury hudební publicista Vojtěch Lindaur.

Festival se koná každý rok v anglickém městě Pilton, a to již od roku 1970. Glastonbury se řadí mezi multižánrové akce, prostor je ponechán i divadlu, tanci a kabaretu. Jediným českým zástupcem na tomto festivalu se v roce 2007 stali Gipsy.cz.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Význam přehlídky potvrdila návštěva prince Charlese. Pořadatel Michael Eavis se o jeho návštěvě zpola žertem vyjádřil jako o „královské pečeti, kterou festival konečně obdržel na své čtyřicáté narozeniny“.

Jednou z hvězd letošního ročníku měli být irští U2, zpěvák Bono je ale po operaci zad, a tak jejich místo v pátečním programu vyplní skupina Gorillaz. K nejznámějším jménům letošního Glastonbury dál patří například kapely Radiohead, Muse, Paul McCartney, David Bowie nebo zpěvačka Shakira. Festival je zároveň od svého počátku proslulý tím, že dává šanci novým, nezavedeným interpretům.

  • Glastonbury navštívil princ Charles autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176030.jpg
  • Glastonbury - hudební festival autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1761/176031.jpg
Vydáno pod