Češi rozduněli Brusel tradiční párty

Brusel - Tisíce lidí se dnes odpoledne sešly v Bruselu na největší ryze české akci v Belgii. V centru EU jde o největší prezentaci státu. Na čtvrtém ročníku Czech Street Party vystoupí na večerním koncertě kapely Support Lesbiens, Tleskač, Niceland, Bek Ofis či Tomáš Kočko Orchestr. Kromě českých hudebníků se mohou návštěvníci seznámit i s českými regionálními kulinářskými specialitami. Akce má motto „10 let českých regionů“ a je zdarma přístupná všem návštěvníkům.

Kdo by však čekal knedlíky s vepřovým a se zelím, odcházel by zklamán. Kraje, které letos slaví desáté výročí od svého založení, se tentokrát zaměřily na méně známé lahůdky.

„Na našem stánku návštěvníci mohou nejenom získat informace o vinařské turistice, o vinařských stezkách a cyklostezkách, ale mohou ochutnat i produkty, které vznikají za podpory Evropské unie, například pštrosí salámy,“ řekl šéf jihomoravského zastoupení při EU Jiří Kolman.

Z Bruselu informuje Eva Hrnčířová (zdroj: ČT24)

Hlavním uměleckým hostem je skupina Support Lesbiens s frotmanem Kryštofem Michalem. Kapela během svého působení získala řadu ocenění, např. Anděl v roce 2002 jako kapela roku a za nejlepší album. Dále vyhrála hitparádu MTV World Chart Express s videoklipem Cliché.

Jako zástupce hudebního stylu ska vystoupí plzeňská skupina Tleskač. Kapela představí své nejznámější písně jako např. Příběh Jana Tleskače.

NiceLand, pod vedením Michala Motyčky, je jednou z nejtalentovanějších kapel na české scéně. Kapela vyhrála nespočet cen, např. Coca Cola Popstar 2007, Objev roku TV Óčko 2008 nebo Objev roku výročních cen časopisu Report – Žebřík 2008.

Kapela Bek Ofis byla založena Janem J. Nedvědem v roce 2002 jako pražský pop-rockový projekt. Se skladbou Get Away se umístila na 3. místě Eurohitparade.

Jako hlavního zástupce world music inspirovaného tradiční moravskou hudbou uvidí návštěvníci Kočko Orchestr. Skupina představí písně na básnické texty L. Nezdařila poučené rockem, akustickou a etnickou hudbou i jazzem. Za album Poplór byla kapela oceněna Andělem 2006 v kategorii world music - deska roku.