Černá džungle a velkej mejdan v dole Hlubina

Ostrava/Plzeň - Do finálového boje o titul Evropského hlavního města kultury v roce 2015 jde Plzeň i Ostrava. Vítěze soutěže označované jako „evropská kulturní olympiáda“ se dozvíme 8. září. Města nyní podávají rozšířené verze přihlášky. To Ostrava, která své kulturní projekty představuje v současné době mimo jiné v Praze, oslavila festivalem v industriálním prostředí dolu Hlubina.

„Mordor, Mordor město černý…,“ znělo od MC Zuzky bývalými hornickými sprchami uhelného dolu Hlubina v srdci jedinečné národní kulturní památky kousek od centra města. Stejně umouněnou paletu má i Ruda z Ostravy. Literáti, včetně nedávno zemřelého Jana Balabána, jehož nová a poslední kniha vyjde příští týden, také většinou ladí na temnou strunu. Ostraváci prostě předvádějí svou kulturu s nejčastějším přízviskem „rázovitá“.

Lukáš Ženatý, náměstek ostravského primátora:

„Uvědomili jsme si svébytnost a atmosféru našeho města. Tady se ta kultura skutečně dělá, nejde jen o její konzumaci, je tu opravdu doma.“

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Černá džungle a velkej mejdan“ - tak o svém městě zpívá Ruda z Ostravy. A právě mejdanem bez kravat, lodiček a drahých parfémů oslavila Ostrava vstup do závěrečné etapy souboje o Evropské hlavní město kultury. Slezský projekt komentuje Jan Budař slovy: „Jde hlavně o prachy. To město, co vyhraje tu soutěž, dostane obrovský prachy. Je pak otázka, kolik těch peněz se skutečně na kulturu použije.“

Kromě projektů oživování industriálu kulturou bojuje Ostrava hlavně plánem kulturní čtvrti, takzvaného klastru na břehu řeky Ostravice. Zde by měli v budoucnu mladí umělci mít možnost rozvíjet se od nejútlejšího věku, jak vysvětluje David Mírek, organizátor festivalu a člen týmu Ostrava 2015. Z dílků jako nové divadlo, galerie či centrum designu pro změnu sestavili soutěžní projekt v 466 kilometrů vzdálené Plzni. Kdo s koho rozhodne v září komise složená z českých a evropských odborníků.

Přečtěte si více o druhém kandidátovi - Plzni: Plzeň jako krásná žena

Ostrava 2015
Zdroj: ČT24/www.ostrava2015.cz