Smetanova Litomyšl odrazuje turisty

Litomyšl - Ještě týden plný koncertů má před sebou mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Většina představení se odehrává na druhém zámeckém nádvoří, kde se střídají uznávaná operní tělesa. Festivalové dění ale podle památkářů poznamenalo návštěvnost zámku. Správci proto hledají možnosti, jak turisty během přehlídky více oslovit. Po zkušenostech z minulých let organizátoři akce chtěli návštěvníky kulturní památky více vtáhnout do festivalového dění. Lidí ale přišlo méně než obvykle.

Kastelánka zámku Jana Sehnalová i ředitel festivalu Jan Pikna se shodují, že by rádi nalákali více návštěvníků do zámku. Účastníkům festivalu je tak umožněno kulturní památku navštívit za snížené vstupné.

Naopak potencionální návštěvníky zámku „zvenčí“ by měla oslovit možnost podívat se do zákulisí festivalu a zjistit, jak to na Smetanově Litomyšli vypadá z druhé strany. Zájemci si mohou sami vyzkoušet i fungování důmyslného systému zastřešení.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Dvaapadesátý ročník operního festivalu hlásí na většinu vystoupení vyprodáno. „Dá se říct, že míváme narváno díky tomu, že tu máme velmi silnou diváckou obec, kterou se snažíme vychovávat,“ tvrdí umělecký produkční festivalu Leoš Krejčí. Přestože se hraje na několika místech, hlavní scéna zůstává tradiční. Vyhovuje kapacitou i dobrou akustikou. Mezinárodní operní festival potrvá do 5. července.

Česká filharmonie / Vivat Offenbach! - komponovaný projekt věnovaný tvorbě Jacquese Offenbacha
Zdroj: Smetanova Litomyšl/František Renza