Punkový kabaret Green Day

Praha - Ohňostroj zakončil na pražském Výstavišti tříhodinové vystoupení punkrockových hvězd Green Day. Koncert slavného amerického tria přinesl světelné i pyrotechnické efekty, hity z posledních desek, citace písní kolegů i show připomínající místy kabaret. Koncert před natěšeným mnohatisícovým davem začal pyrotechnickými efekty. „Ahoj, Praho, jste připraveni?“ přivítal publikum z pódia s promítaným obrazem velkoměsta za zády zpěvák Billie Joe Armstrong. Už při prvních skladbách, jako například Know Your Enemy z posledního alba 21st Century Breakdown, se diváci dali do tance a do zpěvu.

Vystoupení populárního rockového tria pod širým nebem sledovalo podle odhadů na čtrnáct tisíc fanoušků. Dočkali se hitů jako American Idiot, Wake Me Up When September Ends, Boulevard Of Broken Dreams či 21 Guns. Green Day připravili třem vybraným divákům z publika nezapomenutelný zážitek, když si s jednou fanynkou zpěvák Armstrong zatančil a dalším pozvaným na pódium zapůjčil kytaru i baskytaru. Připomněl tím manýry rockových celebrit, mezi které se Green Day dostali z punkových klubů.

Spíš než hudba punkovou nabroušenost více připomínaly některé politicky a protiválečně zaměřené texty. Vedle svých hitů Green Day v průběhu večera citovali i známé skladby svých kolegů Black Sabbath, AC/DC, Beatles či Rolling Stones. V punkový kabaret se změnila část druhé poloviny show, kdy si bubeník Tré Cool oblečený do ženských šatů prohodil místo se zpěvákem Armstrongem a baskytarista Mike Dirnt se ozdobil různými maškarními doplňky.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Podle pořadatelů bylo v hledišti přes 14 000 diváků, mezi nimi i skupina fanoušků z Polska, která nápisem na transparentu zvala kapelu na koncert k našim severním sousedům. Mnozí posluchači přicházeli v průběhu večera a ti, kteří si nepořídili vstupenky, sledovali dění na Výstavišti za plotem. Řízná hudba zněla areálem Výstaviště již od podvečera. Jako předkapely se totiž představily kanadská punkrocková skupina Billy Talent a tuzemští The Pooh.

Trojice kalifornských muzikantů Green Day se dala dohromady koncem 80. let. Debutové album 1039/Smoothed Out Slappy Hours vydali Green Day v roce 1990, poté nahradil původního bubeníka nynější Tré Cool. Slávu kapele přineslo až v roce 1994 její třetí album Dookie, jen v USA se ho prodalo deset milionů kopií. Po vydání alba American Idiot v roce 2004 se kapela bránila nařčení části radikálních fanoušků, že opustila po svém komerčním úspěchu punkovou dráhu a tím se zpronevěřila žánru.