Divadlo evropských regionů končí a čeká na Václava

Hradec Králové – Přes padesát tisíc diváků zamířilo letos na mezinárodní festival Divadlo evropských regionů v Hradci Králové. Desetidenní přehlídka končí poslední červnový den, původně se měla o tečku postarat inscenace bratislavského Studia L+S Na fašírky mi nesahej, ale vzhledem k onemocnění Milana Kňažka, jenž v představení hraje spolu s Milanem Lasicou, připadne závěr recitálu Marty Kubišové. Během festivalu se představily soubory z patnácti zemí a diváci mohli vidět téměř tři stovky představení.

Divadelní festival v Hradci Králové je jedním z největších a nejúspěšnějších přehlídek u nás. Divadlem žijí nejenom místní. „Je výhodou, že se vše odehrává v centru, takže všechno je kousek pěšky a koncentrace lidí je obrovská až dlouho do noci. Je to nádherné,“ nechal se slyšet ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman.

Největší zájem je o představení se známými tvářemi například o Ptákovinu pražského Činoherního klubu s Ondřejem Vetchým, která festival zahajovala, ale lidé už chodí i podobně jako do kina na představení podle jmen režisérů. Dlouho dopředu tak byla vyprodaná i nová hra úspěšného režiséra a autora v jedné osobě Davida Drábka. Jeho novinku Noc oživlých mrtvol hraje hradecké Klicperovo divadlo.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Velký zájem byl i o doprovodný program, třeba o večerní koncerty v prostoru před divadlem, jako například o koncert s Oskarem Petrem a Jiřím Vopavou v předposlední festivalový den.

Festival dnes sice končí, divadelní soubory se do Hradce ale vrátí zase na podzim. 28. září začíná Čekání na Václava, měsíční přehlídka velkých malých divadel, která připomene to nejlepší z minulé divadelní sezony.

Noc oživlých mrtvol
Zdroj: ČT24/Klicperovo divadlo