Popětačtyřicáté dostávají Vary filmové nadšence do varu

Karlovy Vary – První hvězdný host 45. ročníku karlovarského festivalu, režisér Scott Cooper, přijel už včera. Jeho oscarový – zlatou sošku získal šedesátiletý Jeff Bridgess za roli vysloužilého countryového zpěváka a také autoři hudby – debut Crazy Heart je zahajovacím snímkem přehlídky. Celkem se návštěvníci mohou od 2. do 10. července těšit na 205 celovečerních i krátkometrážních filmů. Je jich méně než loni, ale o to víckrát se podle pořadatelů ty žádanější mohou otočit v promítačkách, a dostat se tak na oči většímu počtu filmových fanoušků.

Všichni hosté přijíždějí na festival bez honoráře. „Je velmi obtížné je získat, protože řada festivalů hvězdy platí. Ale nechceme od této naší zásady upustit, protože všichni, kdo tady byli, třeba Michael Douglas nebo Robert Redford, byli nadšeni a dávají svoje poznatky dál. Například Scott Cooper mi říkal, že o karlovarském festivalu toho slyšel tolik, že kvůli němu přerušil dovolenou,“ prozradila umělecká ředitelka MFF KV Eva Zaoralová. 

Scott Cooper není samozřejmě jediným zástupcem světové kinematografie, který pocestuje do Varů. Někteří, například Thelma Schoonmaker, slavná střihačka Scorseseho filmů, se účastní také zahajovací „kočárové jízdy“. Chybět na ní nebude ani prezident Václav Klaus. Na závěr festivalu, 10. července, převezme ruský režisér, producent a herec Nikita Michalkov Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Uvede také svůj nejnovější projekt Unaveni sluncem 2: Exodus, který byl jedním ze soutěžních snímků v letošních Cannes.

Prezident festivalu Jiří Bartoška dva dny před začátkem festivalu naznačil, že do Varů by mohla dorazit i „skutečně velká osobnost“, pokud stihne dokončit natáčení svého nového filmu. Vzhledem k tomu, že její jméno zůstává stále tajemstvím, je zatím nejočekávanější hvězdou britský herec Jude Law.

Z jeho filmografie byl do festivalového programu zařazen thriller Talentovaný pan Ripley z roku 1999. Law, podobně jako Michalkov, si z Varů také odveze cenu, a to Cenu prezidenta festivalu. „Budeme promítat také vítěze loňského festivalu v Benátkách, film Libanon, jehož režisér Samuel Maoz přijede,“ prozradila jméno dalšího z hostů umělecká ředitelka MFF KV Eva Zaoralová. Návštěvníci se mohou těšit také na sekci Otevřené oči, kde budou uvedeny snímky z jiné prestižní přehlídky - z Cannes.

Čtvrtina z více než dvou stovek filmů bude mít na karlovarském festivalu světovou či mezinárodní premiéru, kterou svou přítomností ozdobí některý z tvůrců nebo herců. K takovým filmům patří mystifikační dokumentární thriller Hitler v Hollywoodu, jehož uvedení doprovodí dvě hlavní představitelky – Maria de Medeirosová, známá ze snímku Pulp Fiction, a téměř 88letá Micheline Presleová, která v tomto snímku hraje v podstatě samu sebe. V mezinárodní premiéře představí svou celovečerní hranou prvotinu Matka Tereza od koček polský dokumentarista a renomovaný autor divadelních her Pawel Sala. 

Eva Zaoralová o českých zástupcích

„Kuky mě oslovil i jako obyčejného diváka, napřed jsem se smála a pak jsem byla velice dojatá, myslím, že takhle ten film působí víceméně na každého. Styl, který Jan Svěrák zvolil, se velmi líbil mně i mým spolupracovníkům, takže jsme ani na okamžik neváhali. Ale stejně tak jsme neváhali, když jsme viděli 3 sezony v pekle, ještě v době, kdy snímek nebyl zcela hotový. Jsou to natolik odlišné filmy, že si rozhodně nebudou v očích poroty konkurovat.“

O Křišťálový glóbus v hlavní soutěži se bude ucházet dvanáct titulů z Číny, Íránu, Argentiny, Ruska, Francie, Belgie, Polska, Španělska, Chorvatska a Kanady a z České republiky. Oproti loňskému ročníku bez českého zástupce se letos v hlavní soutěži objeví dva: Mašínův debut 3 sezóny v pekle a Svěrákova dobrodružná komedie Kuky se vrací.

Celkem bude na festivalu k vidění šest českých filmů. Do soutěže dokumentů byl zařazen časosběrný projekt Heleny Třeštíkové Katka. O cenu v soutěži Na východ od Západu bude usilovat debut Jitky Rudolfové Zoufalci a nízkorozpočtový autorský debut Jaroslava Fuita Dvojka bude uveden v soutěžní sekci Fórum nezávislých. Do Dnů kritiky Variety byli přijati Sedláčkovi Muži v říji. Na všech, s výjimkou Dvojky, se jako (ko)producent podílela Česká televize.

Předsedou hlavní jury bude americký producent Ron Yerxa, který produkoval s Judem Lawem film Návrat do Cold Mountain. K českým porotcům patří režisér Bohdan Sláma (hlavní porota) a režisérka Alena Činčerová (porota dokumentů).

Promítat se bude opět ve 12 kinosálech včetně nafukovacího kina, žádný nový k nim nepřibyl a ani letos se MFF oficiálně nedostane s projekcemi do nové multifunkční KV Areny. "Karlovarský festival splňuje parametry kategorie A, a přitom je jiný. Má velice specifickou atmosféru, kterou u festivalů podobného typu a rozsahu nenajdete, protože tady se bezprostředně setkávají diváci, tvůrci i filmaři. I hosté, včetně hvězd, oceňují právě příjemnou atmosféru našeho festivalu," připojila pozvánku pro nerozhodnuté fanoušky tisková mluvčí MFF KV Uljana Donátová.

Hlavním mediálním partnerem 45. ročníku MFF Karlovy Vary je Česká televize. Více o jejím programu na festivalu se dočtete na webovém speciálu.

  • Scott Copper a Jiří Bartoška zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177450.jpg
  • 45. ročník MFF KV zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177452.jpg
  • 45. ročník MFF KV zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177454.jpg
  • 45. ročník MFF KV zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177453.jpg
  • Unaveni sluncem 2 zdroj: Festival de Cannes http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1644/164381.jpg
  • Režisér Tomáš Mašín při natáčení filmu 3 sezony v pekle autor: Lucie Jansch, zdroj: Falcon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1260/125972.jpg
  • Jude Law zdroj: MFFKV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1713/171225.jpg